八八論壇 Forum88 首頁 八八論壇 Forum88
天南地北八一八,一舒己見安樂哂
[常用網址]

常見問題常見問題   搜尋搜尋   會員列表會員列表   會員群組會員群組   會員註冊會員註冊 
 個人資料個人資料   登入檢查您的私人訊息登入檢查您的私人訊息   登入登入 

AIA 保 險 經 紀 李 X 雯 小 姐 的 可 怕 工 作 態 度
前往頁面 上一頁  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  下一頁

發表新主題   回覆主題    八八論壇 Forum88 首頁 -> 不平則鳴
上一篇主題 :: 下一篇主題  
發表人 內容
old_old_7
星級管理員
星級管理員

發表發表於: 星期三 一月 18, 2006 12:55 pm    文章主題: 引言回覆

Carmen 寫到:
old_old_7 寫到:
我果種人壽保險係要供到退休,但中途亦可退保,但收番既本金会根据我供左幾耐而退番幾多比我,年期越長,比番越多.
佢份表列出60,70,80歲,如果我未死,可以攞到幾多十萬.
唔好彩我有90歲先攞,有成百一萬收番,到時都唔知死好定唔死好,益話点死好.
Carmen兄,呢種算係乜野人壽plan呀?

最傳統嘅 Whole Life Plan, 您現在開始可以考慮將 Beneficiary 轉我個名, Honey !!! 大笑 大笑 大笑
乜呢句honey咁唔順耳既?
死老
本文純屬發表者隻右手既意見,與作者其它器官臘腸無關
回頂端
檢視會員個人資料 發送私人訊息 雅虎訊息通
old_old_7
星級管理員
星級管理員

發表發表於: 星期三 一月 18, 2006 12:57 pm    文章主題: 引言回覆

Carmen 寫到:
chimacookie 寫到:

到你90歲有成百萬收番, 受你份保險個位睇怕都唔夠你長命喎 露齒而笑 露齒而笑

有小小要更改, 我地買保險係買間公司, 而唔應該係個人, 同個保險顧問係無關, 因賠償俾我嘅係保險公司而並非保險顧問
講開又講,咁岩佢"job"左,我點死呀?
死老
回頂端
Carmen
榮譽管理員
榮譽管理員

發表發表於: 星期三 一月 18, 2006 12:57 pm    文章主題: 引言回覆

不過到時百幾萬等於而家既十幾萬 大哭

您在加拿大應該可以買 Universal Life 或 Investment-Linked Products
因您已有一份傳統壽險
回頂端
檢視會員個人資料 發送私人訊息
old_old_7
星級管理員
星級管理員

發表發表於: 星期三 一月 18, 2006 12:59 pm    文章主題: 引言回覆

Carmen 寫到:
您在加拿大應該可以買 Universal Life 或 Investment-Linked Products 因您已有一份傳統壽險
係乜春春黎架?我未聽過既,增值架?
死老
回頂端
old_old_7
星級管理員
星級管理員

發表發表於: 星期三 一月 18, 2006 1:01 pm    文章主題: 引言回覆

Carmen 寫到:
chimacookie 寫到:

到你90歲有成百萬收番, 受你份保險個位睇怕都唔夠你長命喎 露齒而笑 露齒而笑

有小小要更改, 我地買保險係買間公司, 而唔應該係個人, 同個保險顧問係無關, 因賠償俾我嘅係保險公司而並非保險顧問
講開又講,咁岩佢"job"左,我點死呀?
咁岩有排死得人多,又冇我份,会唔会间野摺埋,我咪斗零都收唔番?
死老
回頂端
Carmen
榮譽管理員
榮譽管理員

發表發表於: 星期三 一月 18, 2006 1:04 pm    文章主題: 引言回覆

Carmen 寫到:
您在加拿大應該可以買 Universal Life 或 Investment-Linked Products 因您已有一份傳統壽險

純係投資基金, 高息貨幣存款, 等等, 亦即表示您付出嘅錢全部同您投資於基金或高息債券, 基金由您自己選擇.
回頂端
old_old_7
星級管理員
星級管理員

發表發表於: 星期三 一月 18, 2006 1:07 pm    文章主題: 引言回覆

Carmen 寫到:
Carmen 寫到:

純係投資基金, 高息貨幣存款, 等等, 亦即表示您付出嘅錢全部同您投資於基金或高息債券, 基金由您自己選擇.

投資呢樣野唔熟,咪攪,容乜易渣都冇埋架
死老
回頂端
Carmen
榮譽管理員
榮譽管理員

發表發表於: 星期三 一月 18, 2006 1:09 pm    文章主題: 引言回覆

Carmen 寫到:
Carmen 寫到:

投資呢樣野唔熟,咪攪,容乜易渣都冇埋架

唔熟就唔好做係啱....................................嘅 露齒而笑 露齒而笑
回頂端
levelwater
銅章會員
銅章會員

發表發表於: 星期三 一月 18, 2006 7:48 pm    文章主題: 引言回覆

Carmen 寫到:
levelwater 君,

請問閣下之情況有沒有向保險公司反影或進行投訴呢 ?

因若您正式作出一個投訴, 公司是會開 File 處理,

亦會給予該從業員一個解釋辨白的機會,

如經公司高層審核後認為是該從業員行為操守出了問題,

[ 有可能退回已繳之保費 ] 給予閣下,

當然您亦需提出有力證據,

證明您是被透導而非自願情況下購買該份保險 !

作出投訴只需閣下親臨 AIA 之客戶服務部即可 :

[客戶服務中心] 電話是2232-8888

香港北角電氣道183號友邦廣場13樓

香港銅鑼灣希慎道18號友邦中心7樓

九龍尖沙咀海港城海洋中心526室

新界沙田鄉事會路138號新城市中央廣場第1座12樓1213室

澳門新馬路61號友邦中心13樓電話: (853) 988-1822

服務時間 : 星期一至五上午8時45分至下午5時15分 (午膳時間照常服務)

http://www.aia.com.hk/contact_c/10_4csc.html

多謝carmen兄所給的意見,其實本人已經不停地向各界反映,
當然都有向aia 作出投訴,今日佢地打電話俾我,話會內部調查
回頂端
檢視會員個人資料 發送私人訊息 發送電子郵件
levelwater
銅章會員
銅章會員

發表發表於: 星期三 一月 18, 2006 8:06 pm    文章主題: 引言回覆

我唔係做保險,亦唔識個乜乜小姐,
但錢係你手,買唔買由得你,你唔睇清楚規條就簽名,你耳仔軟就簽名,後果自己承受番.
你比錢買左呢D保險,就多左重保障,佢又冇話有事唔賠比你,所以至今都完全冇話呃過你.
至於推銷手法,呢樣野好難講,真係有D人中意挽下野,要人"蟻"幾十次先肯買,佢可能當你係果種人,有D人見條女正,想見多幾眼,想同佢狗噏多幾句都未定.

其實你都講得好有道理,當初我的確係因為心軟先簽多咗幾份單,所以我都唔敢話佢呃我,只係話佢冇人性,因為她在我經濟有困難時都不理我的要求,而且李小姐在我追究她時的態度實在太過份,所以我投訴她時不手軟
經過這件事後,我以後對任何人,任何事都抱着絕不心軟的心態去面對雖然咁樣可能會對某些人造成傷害,不過都冇辦法,因為我已經太傷了
回頂端
檢視會員個人資料 發送私人訊息 發送電子郵件
從之前的文章開始顯示:   
發表新主題   回覆主題    八八論壇 Forum88 首頁 -> 不平則鳴 所有的時間均為 台北時間 (GMT + 8 小時)
前往頁面 上一頁  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  下一頁
3頁(共7頁)

前往:  
無法 在這個版面發表文章
無法 在這個版面回覆文章
無法 在這個版面編輯文章
無法 在這個版面刪除文章
無法 在這個版面進行投票