八八論壇 Forum88 首頁 八八論壇 Forum88
天南地北八一八,一舒己見安樂哂
[常用網址]

常見問題常見問題   搜尋搜尋   會員列表會員列表   會員群組會員群組   會員註冊會員註冊 
 個人資料個人資料   登入檢查您的私人訊息登入檢查您的私人訊息   登入登入 

AIA 保 險 經 紀 李 X 雯 小 姐 的 可 怕 工 作 態 度
前往頁面 上一頁  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  下一頁

發表新主題   回覆主題    八八論壇 Forum88 首頁 -> 不平則鳴
上一篇主題 :: 下一篇主題  
發表人 內容
Carmen
榮譽管理員
榮譽管理員

發表發表於: 星期三 一月 18, 2006 12:32 pm    文章主題: 引言回覆

(1) 我自己都只係有一份人壽保單, 內已包含人壽保障, 危疾保障, 醫療住院手術賠償, 醫療現金賠償, 意外醫療賠償, 意外現金賠償, 可以講是十分全面和足夠.

(2) 如果手上現金鬆動的話, 保費最好及最便宜是 '年供', 最貴是 ' 季供', 因除年供外, 保險公司是要計算利息, 約年息6%左右.

(3) 保險嘅目的是保障, 並非致富工具, 所以並不是越多越好.

(4) 一個人在對其他人有責任時才有保險需要, 例如我自己無需供養他人及亦無人需要依賴我生活, 所以人壽保險對我來說則影響最輕微

(5) 計算個人保險需要, 大方向是 :
個人總資產 (包括銀行存款, 房地產, 強積金, 珠寶首飾, 股票股權等等) 減去
個人總負債 (包括欠債, 稅務, 信用卡欠款, 樓按, 車按, 子女由目前到大學畢業時所需學費, 生活費及有關開支,配偶及有關受您供養人士由目前到閣下子女出身前之生活開支及醫療開支) = 閣下之保障需要
回頂端
檢視會員個人資料 發送私人訊息
Carmen
榮譽管理員
榮譽管理員

發表發表於: 星期三 一月 18, 2006 12:36 pm    文章主題: 引言回覆

肥佬 寫到:
我都有同AIA買左一份人壽儲蓄保險供款八年. 雖然個保險妹好好人, 又識息(記得我生日, 有生日卡, 聖誕卡, 西餅, 月曆, 飲茶, 豪華房車接送等), 但當佢向我推薦其他各類性質的保險時, 我自己知自己事, 始終好堅決的Say: NO 吐舌頭

肥佬哥已是退休人士, 並且對家庭及子女責任已完成, 其實已再無人壽保險需要, 他要的反而是醫療保障, 危疾保障及意外保障, 但往往這幾類保障是跟隨人們退休年齡已達而停止.
回頂端
chimacookie
星級管理員
星級管理員

發表發表於: 星期三 一月 18, 2006 12:42 pm    文章主題: 引言回覆

我冇買保險架 酷
回頂端
Carmen
榮譽管理員
榮譽管理員

發表發表於: 星期三 一月 18, 2006 12:43 pm    文章主題: 引言回覆

chimacookie 寫到:
我冇買保險架 酷

嘻嘻
回頂端
old_old_7
星級管理員
星級管理員

發表發表於: 星期三 一月 18, 2006 12:46 pm    文章主題: 引言回覆

我果種人壽保險係要供到退休,但中途亦可退保,但收番既本金会根据我供左幾耐而退番幾多比我,年期越長,比番越多.
佢份表列出60,70,80歲,如果我未死,可以攞到幾多十萬.
唔好彩我有90歲先攞,有成百一萬收番,到時都唔知死好定唔死好,益話点死好.
Carmen兄,呢種算係乜野人壽plan呀?
死老
本文純屬發表者隻右手既意見,與作者其它器官臘腸無關
回頂端
檢視會員個人資料 發送私人訊息 雅虎訊息通
chimacookie
星級管理員
星級管理員

發表發表於: 星期三 一月 18, 2006 12:49 pm    文章主題: 引言回覆

old_old_7 寫到:
我果種人壽保險係要供到退休,但中途亦可退保,但收番既本金会根据我供左幾耐而退番幾多比我,年期越長,比番越多.
佢份表列出60,70,80歲,如果我未死,可以攞到幾多十萬.
唔好彩我有90歲先攞,有成百一萬收番,到時都唔知死好定唔死好,益話点死好.

到你90歲有成百萬收番, 受你份保險個位睇怕都唔夠你長命喎 露齒而笑 露齒而笑
回頂端
old_old_7
星級管理員
星級管理員

發表發表於: 星期三 一月 18, 2006 12:49 pm    文章主題: 引言回覆

不過到時百幾萬等於而家既十幾萬 大哭
死老
本文純屬發表者隻右手既意見,與作者其它器官臘腸無關
回頂端
檢視會員個人資料 發送私人訊息 雅虎訊息通
Carmen
榮譽管理員
榮譽管理員

發表發表於: 星期三 一月 18, 2006 12:52 pm    文章主題: 引言回覆

old_old_7 寫到:

最傳統嘅 Whole Life Plan, 您現在開始可以考慮將 Beneficiary 轉我個名, Honey !!! 大笑 大笑 大笑
回頂端
chimacookie
星級管理員
星級管理員

發表發表於: 星期三 一月 18, 2006 12:53 pm    文章主題: 引言回覆

大笑 大笑 大笑
回頂端
Carmen
榮譽管理員
榮譽管理員

發表發表於: 星期三 一月 18, 2006 12:55 pm    文章主題: 引言回覆

chimacookie 寫到:

到你90歲有成百萬收番, 受你份保險個位睇怕都唔夠你長命喎 露齒而笑 露齒而笑

有小小要更改, 我地買保險係買間公司, 而唔應該係個人, 同個保險顧問係無關, 因賠償俾我嘅係保險公司而並非保險顧問
回頂端
從之前的文章開始顯示:   
發表新主題   回覆主題    八八論壇 Forum88 首頁 -> 不平則鳴 所有的時間均為 台北時間 (GMT + 8 小時)
前往頁面 上一頁  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  下一頁
2頁(共7頁)

前往:  
無法 在這個版面發表文章
無法 在這個版面回覆文章
無法 在這個版面編輯文章
無法 在這個版面刪除文章
無法 在這個版面進行投票