八八論壇 Forum88 首頁 八八論壇 Forum88
天南地北八一八,一舒己見安樂哂
[常用網址]

常見問題常見問題   搜尋搜尋   會員列表會員列表   會員群組會員群組   會員註冊會員註冊 
 個人資料個人資料   登入檢查您的私人訊息登入檢查您的私人訊息   登入登入 

行公司打爛野 .............

發表新主題   回覆主題    八八論壇 Forum88 首頁 -> 不平則鳴
上一篇主題 :: 下一篇主題  
發表人 內容
Carmen
榮譽管理員
榮譽管理員

發表發表於: 星期五 十一月 19, 2010 1:12 pm    文章主題: 行公司打爛野 ............. 引言回覆

我在2010年11月15日(星期一)黃昏大約6時半左右
進入旺角花墟太子道西XXX號一間名為"XXX"之店舖
欲購買一些放入水栽植物花樽內的彩珠
當時見佢地在一個柜上有很多頗為得意的公仔
其中有一對老公公老婆婆在一塊木板上
手中拿著"福祿壽"三個字
我見好可愛就攞起黎睇下
誰知一攞起……..其中一個公仔就跌落地上
我即時用手捉住另一個公仔
而任由塊木板跌埋落地面
由於當時我身旁沒有售貨員
所以我就大聲話 : 呢個公仔跌左出黎喎
後來我才知道果兩個公仔係用少少泥膠chee在板上
並非原裝一塊木板上有兩個公仔
所以我一攞起就跌左落地
咁有個 supervisor 就話
個公仔係賣$680, 叫我賠償一半即要$340
我即時拒絕佢話一毫子都唔會賠因我唔認為我有責任
我話 : 您地將個公仔用咁少泥膠 chee 在塊板上
(一個公仔都相當重, 比塊木板重好多, 何況重兩個公仔)
而且亦無警告字眼標示不要動手或
公仔只是放在板上並非一整件貨品
或[如有損壞照價賠償]等等
我完全以為個公仔係連埋塊木板
最後我叫佢報警, 但佢反而叫我報警
我話唔關我事所以我無需要報警
咁跟住呢個supervisor就報警而我就留在店內等警察到場
咁到兩位警察黎到分開問我們兩人口供
佢竟然話我大力"chop"佢個公仔引致跌破
我話當時完全無職員在附近, 跟本佢就想屈我
我同警察講 : 佢話我"chop"佢個公仔
最好就睇返防盜錄影帶
睇返當時當場既情況就知邊個講大話
咁佢地又同警察講話影唔到當時情況
而且我話成套公仔賣$680, 打爛一個賠$340
無打爛果個照樣可以賣, 咁佢咪好著數
而且打開門口做生意呢D都會有保險賠啦
到呢個時候佢又同警察講話係每一個公仔賣$680
所以要我賠償$340是合理
我同果兩位警察講我一定唔會賠錢
終於果兩位警察就打電話回旺角警署請示上級
咁就建議呢間店舖入禀[小額錢債]法庭由法官判決
另外警察亦叫我將損壞既公仔同現場擺放公仔既柜架
拍照備案作為將來呈堂證供之用
回頂端
檢視會員個人資料 發送私人訊息
Carmen
榮譽管理員
榮譽管理員

發表發表於: 星期五 十一月 19, 2010 1:17 pm    文章主題: 引言回覆

我之所以堅持唔賠錢同埋要報警
係因為我有"第三者責任保險"
需要報警編號報保險公司備案
咁如果間公司為左$340唔怕麻煩入x法庭既話
保險公司就會出面
咁如果間公司為左$340怕麻煩唔入x法庭既話
咁呢件事就不了了之
回頂端
Carmen
榮譽管理員
榮譽管理員

發表發表於: 星期五 十一月 19, 2010 1:18 pm    文章主題: 引言回覆

保險公司在收到我既報告後就出左以下 memo :-

Insured are respectfully reminded not to make any admission of liability or enter into any settlement or compromise of a loss without obtaining our prior consent. Should the Insured receive any formulated claim or correspondence form the third party concerned, please keep us duly informed and forward the same to us unanswered immediately for our handling.
回頂端
Carmen
榮譽管理員
榮譽管理員

發表發表於: 星期五 十一月 19, 2010 1:21 pm    文章主題: 引言回覆

所以切記不可"答應賠償" 或 "承認責任"
否則保險公司就會撤手不理 !!!
回頂端
Carmen
榮譽管理員
榮譽管理員

發表發表於: 星期五 十一月 19, 2010 1:25 pm    文章主題: 引言回覆

唔係咩呀 呢個經驗同個案值得同各位分享 ...........
回頂端
路人甲
管理員
管理員

發表發表於: 星期五 十一月 19, 2010 1:57 pm    文章主題: 引言回覆

多謝 Carmen 的個案記錄, 好詳細及好有條理, 令到我地以後知道點做, 唔使下下唸住識事寧人, 比人屈左都唔知. 愛
從之前的文章開始顯示:   
發表新主題   回覆主題    八八論壇 Forum88 首頁 -> 不平則鳴 所有的時間均為 台北時間 (GMT + 8 小時)
1頁(共1頁)

前往:  
無法 在這個版面發表文章
無法 在這個版面回覆文章
無法 在這個版面編輯文章
無法 在這個版面刪除文章
無法 在這個版面進行投票