八八論壇 Forum88 首頁 八八論壇 Forum88
天南地北八一八,一舒己見安樂哂
[常用網址]

常見問題常見問題   搜尋搜尋   會員列表會員列表   會員群組會員群組   會員註冊會員註冊 
 個人資料個人資料   登入檢查您的私人訊息登入檢查您的私人訊息   登入登入 

Olympus Mju 1050SW
前往頁面 1, 2, 3 ... 16, 17, 18  下一頁

發表新主題   回覆主題    八八論壇 Forum88 首頁 -> 攝影天地
上一篇主題 :: 下一篇主題  
發表人 內容
chimacookie
星級管理員
星級管理員

發表發表於: 星期日 一月 11, 2009 7:50 pm    文章主題: Olympus Mju 1050SW 引言回覆

我今日買左呢部相機喇~~~~
防水, 防震, 防跌, 係室外溫度-10度以下都能正常運作功能, 全天候都用得!
價錢都算 OK, 百老X $2190.
幾抵咁喇!!!

規格總覽 GENERAL SPECIFICATIONS
型號: Olympus Mju 1050SW
相機格式: 1070 萬像素,超輕巧型數碼相機
推出日期: 約 2008 年 8 月
影像規格 IMAGE SPECIFICATIONS
感光元件像素: 1070 萬像素
有效像素: 1010 萬像素
感光元件大小: 1/2.33 吋
感光元件種類: CCD
最大解像度: 3648 x 2736
解像度選擇: 3648 x 2736 ; 2560 x 1920 ; 2304 x 1728 ; 2048 x 1536 ; 1920 x 1080 ; 1600 x 1200 ; 1280 x 960 ; 640 x 480
壓縮模式: JPEG (Exif 2.2)
質素調較: SHQ, HQ, SQ1, SQ2
影像比例: 1
動畫解像度: 640 x 480 @ 30 / 15 fps
320 x 240 @ 30 / 15 fps

動畫種類: AVI Motion JPEG 無間斷有聲影片
動畫音效: 支援
雜訊消除: 支援
防手震功能: CCD Shift
鏡頭規格 LENS SPECIFICATIONS
鏡片焦距: 6.7-20.1 mm
相當於 135 格式焦距: 38 mm 至 114 mm
變焦能力: 3X
數碼變焦: 5X
光圈範圍: 3.5 (wide) – 5.0 (tele)
自動對焦情況: TTL AF with contrast detection
Face Detection
iESP 自動對焦、spot 自動對焦

正常對焦範圍: 0.5 米至無限遠
微距對焦範圍: 超級微距: 7cm
曝光控制 EXPOSURE CONTROLS
曝光模式: 1. 不支援光圈先決
2. 不支援快門先決
3. 不支援手動曝光
場景模式: 未有資料
快門速度: 1 / 2000 至 4 秒,不支援 B 快門
測光模式: Digital ESP 測光、重點測光
曝光補償: -2EV to +2EV 以 1/3EV 級調整
自動曝光鎖: 支援半按快門
ISO 感光值: 自動 / 80 / 100 / 200 / 400 / 800 / 1600
白平衡設定: 全自動 TTL (ESP)、日光、陰天、鎢絲燈、光管 ( 3 種)
自拍: 支援自拍模式
閃光燈 FLASHES
閃燈模式: 自動、防紅眼、強制閃光、禁制
閃燈範圍: 3 米
閃燈同步模式: 支援前簾快門
觀景器 VIEWFINDER
LCD 熒光幕: 2.7 吋 TFT LCD 熒光幕
光學觀景器: 沒有光學觀器
資料存取 DATA TRANSFER
儲存媒體: xD-Picture Card
接口: DC 輸入, USB 2.0 介面, 視頻輸出
視頻輸出: 支援
打印協定: PictBridge, Exif 2.2, PIM III, DPOF
電源 POWER SUPPLIES
電池種類: LI-50B
隨機電池及充電器: 專用充電池 LI-50B及隨機附送充電器
支援火牛輸入: 支援(另購火牛)
機身資料 PHYSICAL SPECIFICATIONS
腳架座材料: 膠
機身重量: 152 克
體積: 93 x 62 x 22.6 mm
其它資料 OTHERS
其它資料 OTHERS
附註: 三米防水
可抵受 1.5 米墜落撞擊
在 -10°C 之低溫下工作
配備Shadow Adjustment Technology (SAT)背光平衡系統
新增 iAUTO 智能自動拍攝模式。
內置人面對焦及微笑快門功能
回頂端
檢視會員個人資料 發送私人訊息
白木一休
星級管理員
星級管理員

發表發表於: 星期日 一月 11, 2009 9:18 pm    文章主題: 引言回覆

你俾左廣告費未 ? 酷
QQKK
星級管理員
星級管理員

發表發表於: 星期日 一月 11, 2009 11:06 pm    文章主題: 引言回覆

白木一休 寫到:
你俾左廣告費未 ? 酷
佢一定未比,但係有冇收過就...... 唔知 大笑
QQKK
星級管理員
星級管理員

發表發表於: 星期日 一月 11, 2009 11:08 pm    文章主題: 引言回覆

百腦會個sale屎開心死,咁既死貨都賣得出 露齒而笑 露齒而笑 露齒而笑
閒人
管理員
管理員

發表發表於: 星期日 一月 11, 2009 11:14 pm    文章主題: 引言回覆

咁阿醜醜有無去買機呀?
管理員
管理員

發表發表於: 星期日 一月 11, 2009 11:17 pm    文章主題: 引言回覆

呢部有咩好呀?
星級管理員
星級管理員

發表發表於: 星期一 一月 12, 2009 12:56 am    文章主題: 引言回覆

QK 點解今次唔彈話睇見 CCD 就唔開胃?

曝光模式: 1. 不支援光圈先決 2. 不支援快門先決 3. 不支援手動曝光
乜都冇, 有咩好呀?

起碼都 8X 啦.

我覺得呢部型仔D. 露齒而笑 露齒而笑
http://www.dcfever.com/cameras/fullspecification.php?id=948
QQKK
星級管理員
星級管理員

發表發表於: 星期一 一月 12, 2009 8:51 am    文章主題: 引言回覆

香港人 寫到:

曝光模式: 1. 不支援光圈先決 2. 不支援快門先決 3. 不支援手動曝光
乜都冇, 有咩好呀?

起碼都 8X 啦.

http://www.dcfever.com/cameras/fullspecification.php?id=948

講多毛胃 吐舌頭

部雞真係麻鬼馬:
ccd 嘔血不凸止,
仲要用超貴既 xd 咭,
38-114mm 映乜鬼好?
而家拍片係咁二都標清啦, 仲 640 x 480,
部雞的確好醜醜 混亂

不過你 buy 佢既 -10度工作環境就冇野講籮 大笑 大笑
chimacookie
星級管理員
星級管理員

發表發表於: 星期一 一月 12, 2009 9:22 am    文章主題: 引言回覆

QQKK 寫到:
香港人 寫到:

乜都冇, 有咩好呀?

起碼都 8X 啦.

講多毛胃 吐舌頭

部雞真係麻鬼馬:
ccd 嘔血不凸止,
部雞的確好醜醜 混亂

不過你 buy 佢既 -10度工作環境就冇野講籮 大笑 大笑

用咁嘅價錢, 買呢部都算差呀??
一分錢一分貨嘛,
況且呢部係朱古力自己揀嘅.
對比sony, 我睇佢function好少少, 起碼較實際, 唔係靠樣先

我今朝先差完電, 等我得閒先再試清楚.
佢用XD咭?? 我冇關心呢樣嘢, 佢總共俾左4G咭兩張, 我諗都OK夠啦掛! 看到令人害羞的事
呢部都唔係我心選. 我要等埋cannon出新款先再買多一部 唔係咩呀
回頂端
檢視會員個人資料 發送私人訊息
QQKK
星級管理員
星級管理員

發表發表於: 星期一 一月 12, 2009 10:16 am    文章主題: 引言回覆

chimacookie 寫到:
QQKK 寫到:
香港人 寫到:

乜都冇, 有咩好呀?

起碼都 8X 啦.

講多毛胃 吐舌頭

部雞真係麻鬼馬:
ccd 嘔血不凸止,
部雞的確好醜醜 混亂

用咁嘅價錢, 買呢部都算差呀??
一分錢一分貨嘛,
況且呢部係朱古力自己揀嘅.
對比sony, 我睇佢function好少少, 起碼較實際, 唔係靠樣先

我今朝先差完電, 等我得閒先再試清楚.
佢用XD咭?? 我冇關心呢樣嘢, 佢總共俾左4G咭兩張, 我諗都OK夠啦掛! 看到令人害羞的事
呢部都唔係我心選. 我要等埋cannon出新款先再買多一部 唔係咩呀

又 can*n, 毛藥可救 大笑 大笑
從之前的文章開始顯示:   
發表新主題   回覆主題    八八論壇 Forum88 首頁 -> 攝影天地 所有的時間均為 台北時間 (GMT + 8 小時)
前往頁面 1, 2, 3 ... 16, 17, 18  下一頁
1頁(共18頁)

前往:  
無法 在這個版面發表文章
無法 在這個版面回覆文章
無法 在這個版面編輯文章
無法 在這個版面刪除文章
無法 在這個版面進行投票