八八論壇 Forum88 首頁 八八論壇 Forum88
天南地北八一八,一舒己見安樂哂
[常用網址]

常見問題常見問題   搜尋搜尋   會員列表會員列表   會員群組會員群組   會員註冊會員註冊 
 個人資料個人資料   登入檢查您的私人訊息登入檢查您的私人訊息   登入登入 

羅漢果妙用
前往頁面 上一頁  1, 2, 3, 4 ... 29, 30, 31  下一頁

發表新主題   回覆主題    八八論壇 Forum88 首頁 -> 中華醫藥資料庫
上一篇主題 :: 下一篇主題  
發表人 內容
最高尚宮
藍十字章會員
藍十字章會員

發表發表於: 星期二 五月 27, 2008 10:43 pm    文章主題: 引言回覆

余仔 寫到:
楊羊比棵野我種好似話係羅漢果,係就無死啦,大家有救! 大笑

金你要一個星期 煲一次比大家飲,大家先有得救架! 露齒而笑
回頂端
檢視會員個人資料 發送私人訊息
chimacookie
星級管理員
星級管理員

發表發表於: 星期二 五月 27, 2008 11:26 pm    文章主題: 引言回覆

我今晚煲左黎飲, 味道清甜吖,
不過我真係刮晒的核走喎 露齒而笑 露齒而笑
回頂端
old_old_7
星級管理員
星級管理員

發表發表於: 星期三 五月 28, 2008 7:46 am    文章主題: 引言回覆

好唔好講埋有乜禁忌呀
比如寒呀熱呀
有乜唔可以一齊飲呀
有乜病又唔好飲呀之類呢
長期飲用會唔會有後遺症等等
越多料越好囉唔該 愛
死老
本文純屬發表者隻右手既意見,與作者其它器官臘腸無關
回頂端
檢視會員個人資料 發送私人訊息 雅虎訊息通
hollywood
管理員
管理員

發表發表於: 星期三 五月 28, 2008 7:49 am    文章主題: 引言回覆

old_old_7 寫到:
好唔好講埋有乜禁忌呀
比如寒呀熱呀
有乜唔可以一齊飲呀
有乜病又唔好飲呀之類呢
越多料越好囉唔該 愛

羅漢果的藥用價值

羅漢果的一種名貴藥材,性涼味甘,功能清肺潤腸。主治百日咳、痰火咳嗽、血燥便秘等癥;對於治療急性氣管炎、急性扁桃體炎、咽喉火、急性胃炎都有很好的療效,用它的根搗碎,敷於患處,可以治頑癬、癰腫、瘡癤等;果毛可作刀傷藥;用羅漢果少許,沖入開水浸泡,是一種極好的清涼飲料,既可提神生津,又可預防呼吸道感染,常年服用,能延年益壽。羅漢果汁還可用於烹調,清香可口,羅漢果被人們譽為“神仙果”。

現代醫學研究證明,羅漢果是一種防治高血壓、高血脂、肥胖癥的果品,羅漢果中含有豐富的糖甙,具有降血糖作用,可輔助治療糖尿病和肥胖癥。

中醫學認為羅漢果味甘、酸,性涼,有清熱涼血,潤肺,滑腸排毒的作用並可駐顏,是減肥果品。

羅漢果茶:羅漢果20克,沸水泡悶15分鐘後代茶飲。本方有清肺止咳、潤腸通便之功效,可保嗓子,還可治療風熱襲肺引起的聲音嘶啞、咳嗽不爽、咽痛等癥。

轉自: http://www.zhong-yao.net/Article/14241.html
回頂端
old_old_7
星級管理員
星級管理員

發表發表於: 星期三 五月 28, 2008 7:53 am    文章主題: 引言回覆

hollywood 寫到:
old_old_7 寫到:
好唔好講埋有乜禁忌呀
比如寒呀熱呀
有乜唔可以一齊飲呀
有乜病又唔好飲呀之類呢
越多料越好囉唔該 愛

羅漢果的藥用價值

羅漢果的一種名貴藥材,性涼味甘,功能清肺潤腸。主治百日咳、痰火咳嗽、血燥便秘等癥;對於治療急性氣管炎、急性扁桃體炎、咽喉火、急性胃炎都有很好的療效,用它的根搗碎,敷於患處,可以治頑癬、癰腫、瘡癤等;果毛可作刀傷藥;用羅漢果少許,沖入開水浸泡,是一種極好的清涼飲料,既可提神生津,又可預防呼吸道感染,常年服用,能延年益壽。羅漢果汁還可用於烹調,清香可口,羅漢果被人們譽為“神仙果”。

現代醫學研究證明,羅漢果是一種防治高血壓、高血脂、肥胖癥的果品,羅漢果中含有豐富的糖甙,具有降血糖作用,可輔助治療糖尿病和肥胖癥。

中醫學認為羅漢果味甘、酸,性涼,有清熱涼血,潤肺,滑腸排毒的作用並可駐顏,是減肥果品。

羅漢果茶:羅漢果20克,沸水泡悶15分鐘後代茶飲。本方有清肺止咳、潤腸通便之功效,可保嗓子,還可治療風熱襲肺引起的聲音嘶啞、咳嗽不爽、咽痛等癥。

轉自: http://www.zhong-yao.net/Article/14241.html
morning honey 愛
死老
本文純屬發表者隻右手既意見,與作者其它器官臘腸無關
回頂端
檢視會員個人資料 發送私人訊息 雅虎訊息通
醜醜
榮譽管理員
榮譽管理員

發表發表於: 星期三 五月 28, 2008 11:40 am    文章主題: 引言回覆

咁好家.........可惜我唔識煲 傷心
chimacookie
星級管理員
星級管理員

發表發表於: 星期三 五月 28, 2008 11:44 am    文章主題: 引言回覆

醜醜 寫到:
咁好家.........可惜我唔識煲 傷心

好簡單架咋.
尋日煲左黎試, 都ok喎, 甜甜地好易入口,
放入雪櫃, 一日湛一杯飲吖.

買兩個羅漢果返屋企, 洗乾淨先, 打碎佢, 摷啲核出黎,
大火烋20分鐘, 熄火等10分鐘, 待涼, 入樽就得架 開心
回頂端
醜醜
榮譽管理員
榮譽管理員

發表發表於: 星期三 五月 28, 2008 11:49 am    文章主題: 引言回覆

可能轉個頭已經唔記得曬LU~ 吐舌頭
chimacookie
星級管理員
星級管理員

發表發表於: 星期三 五月 28, 2008 11:55 am    文章主題: 引言回覆

醜醜 寫到:

唔會, 簡單方便, 買番屋企就識架 唔係咩呀
回頂端
醜醜
榮譽管理員
榮譽管理員

發表發表於: 星期三 五月 28, 2008 11:59 am    文章主題: 引言回覆

chimacookie 寫到:
醜醜 寫到:

唔會, 簡單方便, 買番屋企就識架 唔係咩呀

街市都唔多行...點BUY 露齒而笑
從之前的文章開始顯示:   
發表新主題   回覆主題    八八論壇 Forum88 首頁 -> 中華醫藥資料庫 所有的時間均為 台北時間 (GMT + 8 小時)
前往頁面 上一頁  1, 2, 3, 4 ... 29, 30, 31  下一頁
3頁(共31頁)

前往:  
無法 在這個版面發表文章
無法 在這個版面回覆文章
無法 在這個版面編輯文章
無法 在這個版面刪除文章
無法 在這個版面進行投票