八八論壇 Forum88 首頁 八八論壇 Forum88
天南地北八一八,一舒己見安樂哂
[常用網址]

常見問題常見問題   搜尋搜尋   會員列表會員列表   會員群組會員群組   會員註冊會員註冊 
 個人資料個人資料   登入檢查您的私人訊息登入檢查您的私人訊息   登入登入 

My dream camera finally born
前往頁面 上一頁  1, 2, 3, 4, 5, 6  下一頁

發表新主題   回覆主題    八八論壇 Forum88 首頁 -> 攝影天地
上一篇主題 :: 下一篇主題  
發表人 內容
old_old_7
星級管理員
星級管理員

發表發表於: 星期一 五月 19, 2008 11:24 pm    文章主題: 引言回覆

old_old_7 寫到:
QQKK 寫到:
chimacookie 寫到:

係...真架 驚愕
我都唔鐘意 Casio 酷

一般人買相機, 牌子先決 -- "買相機? canxn 啦, 咩 spec? 唔知架, 鍾意 canxn 籮"

唔係話 canxn 唔好, 但係大多數人, 只為牌子, 其他機既好處完全睇唔到 暈

唉 ... 混亂 冇野好講 流
懟ass彈琴啦你 大笑 大笑
重係臭驢喎 大笑 大笑

老ass都得 露齒而笑 露齒而笑
死老
本文純屬發表者隻右手既意見,與作者其它器官臘腸無關
回頂端
檢視會員個人資料 發送私人訊息 雅虎訊息通
old_old_7
星級管理員
星級管理員

發表發表於: 星期一 五月 19, 2008 11:25 pm    文章主題: 引言回覆

QQKK 寫到:

係...真架 驚愕
我都唔鐘意 Casio 酷

一般人買相機, 牌子先決 -- "買相機? canxn 啦, 咩 spec? 唔知架, 鍾意 canxn 籮"

唔係話 canxn 唔好, 但係大多數人, 只為牌子, 其他機既好處完全睇唔到 暈

唉 ... 混亂 冇野好講 流
懟ass彈琴啦你 大笑 大笑
重係臭驢喎 大笑 大笑

原來臭都得架
死老
回頂端
QQKK
星級管理員
星級管理員

發表發表於: 星期一 五月 19, 2008 11:25 pm    文章主題: 引言回覆

old seafood 露齒而笑
old_old_7
星級管理員
星級管理員

發表發表於: 星期一 五月 19, 2008 11:30 pm    文章主題: 引言回覆

QQKK 寫到:
old seafood 露齒而笑
害喎
咁岩既
唔講唔知添
拿拿拿,無意架,無意乍 露齒而笑 拍手
死老
回頂端
chimacookie
星級管理員
星級管理員

發表發表於: 星期二 五月 20, 2008 12:01 am    文章主題: 引言回覆

評論一

優點:可以拍到平時很難拍的相片,
現在的我想玩玩一些速度的相片,
很有用。

缺點:價格太高了,七千多,
給我真的不會用七千元來玩中階段的相機。

感受:這台機令我大吃一驚,第一是速度,第二是價錢

評論二
優點:1. 1分鐘FHD 100M少於HD Mpeg2 的200M
2. 存相快 60張不用10秒
3. 高速勝任但有一定限製
4. button整全快速
5. 變焦環用途可自訂及改變
6. 變焦環半電子十分暢順, 但慢

缺點:1. 1200FPS 有點爛
2. 1200FPS 只有1/3 Zise, 不是全幅
3. 600FPS 只有一半, 不是全幅
4. 300FPS 只有480,不是720 P 更不是1920p或i
5. 不論300, 600, 1200FPS 不可對焦也不可Zoom
6. 1600ISO起揸不能用
7.不論300, 600, 1200FPS 感光度大幅貶值不到一半

感受:1. 整體方便好用
2. Button 十方好用

總括黎講用七千幾蚊買呢部機,
雖然我對相機唔熟, 但我一定唔會買 吐舌頭

老七,
你會考慮買嗎??
真係值得買咩 酷 咪攞出黎呃人買喇, 唔該 極度激動的
回頂端
檢視會員個人資料 發送私人訊息
chimacookie
星級管理員
星級管理員

發表發表於: 星期二 五月 20, 2008 12:04 am    文章主題: 引言回覆

Fujifilm FinePix S100FS
規格總覽 GENERAL SPECIFICATIONS
推出日期: 約 2008 年 1 月
感光元件像素: 1110 萬像素
有效像素: 1110 萬像素
感光元件大小: 2/3 吋
感光元件種類: CCD
最大解像度: 3840 x 2880
動畫解像度: 640 x 480 @ 30 fps ; 320 x 480 @ 30fps
動畫種類: AVI (Motion JPEG) 無間斷有聲影片
動畫音效: 有
防手震功能: CCD Shift
相當於 135 格式焦距: 28 mm 至 400 mm
變焦能力: 14.3X
光圈範圍: F2.8 - 5.3
自動對焦情況: 中央 ; 區域 ; 多點 ; 人面對焦
曝光模式: 1. 支援光圈先決
2. 支援快門先決
3. 支援手動曝光
場景模式: 未有資料
快門速度: 1/4000 至 30 秒,支援 B 快門
ISO 感光值: Auto 64 / 100 / 200 / 400 / 800 / 1600 / 3200 / 6400 (6M) / 10000 (3M)
LCD 熒光幕: 2.5 吋 low temperature polysilicon TFT 熒光幕 ,視野率為 100 %
儲存媒體: xD-Picture Card、CompactFlash Type I/II
電池種類: NP-140 鋰電
機身重量: 918 克
體積: 133.4 x 93.6 x 150.4 mm

呢部會好啲嗎?? 酷
回頂端
檢視會員個人資料 發送私人訊息
old_old_7
星級管理員
星級管理員

發表發表於: 星期二 五月 20, 2008 7:41 am    文章主題: 引言回覆

My dream toy born :

對於動作快既我好有用。價格有點高了,萬多元,
給我真的會用萬多元來玩一陣又可再賣番比人。

缺點:好難清潔,

感受:每次想整乾淨佢都變左又整污糟多啲

評論一

現在的我想玩玩一些速度的相片,
很有用。

缺點:價格太高了,七千多,
給我真的不會用七千元來玩中階段的相機。

感受:這台機令我大吃一驚,第一是速度,第二是價錢

老七,
你會考慮買嗎??

死老
回頂端
old_old_7
星級管理員
星級管理員

發表發表於: 星期二 五月 20, 2008 7:53 am    文章主題: 引言回覆

[size=18][color=red]

老七,
你會考慮買嗎??

你呢細人有無見過自己打乞嗤既情況丫
而家可以逐格逐格睇得清清楚楚喎

抵唔抵買真係因人而異咯

幾多人買左部跑車咪又系係馬路行果60 km/hr
幾多人瞓身去娶隻靚老婆咪又係用無耐就唔用
死老
回頂端
QQKK
星級管理員
星級管理員

發表發表於: 星期二 五月 20, 2008 8:46 am    文章主題: 引言回覆

[size=18][color=red]

老七,
你會考慮買嗎??

抵唔抵買真係因人而異咯

冇 x 錯喇, 7 千幾蚊部手機都大把人買喇 混亂
old_old_7
星級管理員
星級管理員

發表發表於: 星期二 五月 20, 2008 8:49 am    文章主題: 引言回覆

QQKK 寫到:
[color=red]

老七,
你會考慮買嗎??

抵唔抵買真係因人而異咯

冇 x 錯喇, 7 千幾蚊部手機都大把人買喇 混亂

咁早既?
發緊開口夢牙你? 驚愕
死老
回頂端
從之前的文章開始顯示:   
發表新主題   回覆主題    八八論壇 Forum88 首頁 -> 攝影天地 所有的時間均為 台北時間 (GMT + 8 小時)
前往頁面 上一頁  1, 2, 3, 4, 5, 6  下一頁
3頁(共6頁)

前往:  
無法 在這個版面發表文章
無法 在這個版面回覆文章
無法 在這個版面編輯文章
無法 在這個版面刪除文章
無法 在這個版面進行投票