八八論壇 Forum88 首頁 八八論壇 Forum88
天南地北八一八,一舒己見安樂哂
[常用網址]

常見問題常見問題   搜尋搜尋   會員列表會員列表   會員群組會員群組   會員註冊會員註冊 
 個人資料個人資料   登入檢查您的私人訊息登入檢查您的私人訊息   登入登入 

CANXN
前往頁面 1, 2, 3, 4, 5  下一頁

發表新主題   回覆主題    八八論壇 Forum88 首頁 -> 攝影天地
上一篇主題 :: 下一篇主題  
發表人 內容
醜醜
榮譽管理員
榮譽管理員

發表發表於: 星期三 十月 17, 2007 1:09 pm    文章主題: CANXN 引言回覆

我想問CANXN 860IS OK唔OK家.......OR G9 好AR?

影唔影到夜景, 夠唔夠WIDE, 好似860IS舊電好快無電, 200張到,是MA?放唔放手陣呢?
lts
星級管理員
星級管理員

發表發表於: 星期日 一月 20, 2008 12:29 am    文章主題: 引言回覆

g9好.. 露齒而笑
http://www.dcview.com.tw/article/newreadarticle.asp?id=5586

有防手陣
閒人字 吐舌頭
檢視會員個人資料 發送私人訊息
lts
星級管理員
星級管理員

發表發表於: 星期日 一月 20, 2008 1:08 am    文章主題: 引言回覆

不過唔好處係大部.唔方便你帶.
閒人字
醜醜
榮譽管理員
榮譽管理員

發表發表於: 星期日 一月 20, 2008 7:40 pm    文章主題: 引言回覆

QQKK叫我BUY G9, 我睇D人講G9映夜景好D, 我成日睇其他機都好多影唔到
chimacookie
星級管理員
星級管理員

發表發表於: 星期日 一月 20, 2008 9:13 pm    文章主題: 引言回覆

醜醜 寫到:
QQKK叫我BUY G9, 我睇D人講G9映夜景好D, 我成日睇其他機都好多影唔到

我當初都係想買G9, 機身小巧, 用途廣範, 呢隻機都好用. 以下我幫你揀咗幾個評語:

優點: -相片質素十分好,
-一部傻瓜機具有M按鈕有專業的感覺
-價格可以HK3800,
-開/關/拍三個基本動作敏捷
-短片效果理想(AVI格式及在拍攝變動焦距)
-電量足夠(說明書介紹可以240張)用後應該可以拍300張,用了大半日都不用換電,
-支持RAW格式(上面有人話不可以是錯的)
-調教方便合初學人士, ISO支持3200, 防震, 使用Dig. III, 支持8G(SDHC卡)存取十份滿意等等.

優點: 1}成像一流,色彩鮮明
2}日本做,金屬外榖,有質感
3}白平衡都好準
4}功能齊全,開機,回電及備相都好快
5}電量十足,好長氣
6}3吋 LCD 超靚
缺點: 1}ISO 800 以上不能接受
2}無 270度轉 LCD

優點: 一) 去旅行唔想帶部重DSLR又想影到好d 的相, 呢好機好夠用
(比上不足, 比下有餘)
二) 同G7一樣, 無限影video, 只要咭夠容量
三) 影像質素良好, 色彩鮮明
四) LCD monitor 夠大

優點: 1. 成象於iso80~400結實,尚算乾淨.
2. 對焦快,準確.
3. IS效果良好.
4. LCD亮麗,但略為像素不足.
5. 開機反應快.
6. 有RAW存檔.

優點: -外型靚仔
-像是一部迷你版DSLR, 有齊P, AV, TV, M Mode
-有咁多功能, 其實唔重
- 加埋個原創相機套手感OKAY
- 就算用P Mode D相都幾靚

缺點: should fit a wider angle lens.

用後感: very satisfied with it, highly recommended for experienced users. I also take it with me when I don't want to take my SLR camera out.

缺點: -無廣角
-機身大及重
-光學觀景窗有等於冇
-手感一般
-不支援B快門
-外置鏡頭貴

缺點: -320g較重
-外型老土,
-拿手較滑不好拿(手感不好)
- 手位為放電位置熱量較高
- 6X光學變焦太小

缺點: 無廣角, 無2.0光圈, 不支援RAW檔案, Monitor不能轉向及調較
ISO250或以上雜訊明顯
光學觀景窗作用不大(開機後觀景窗的左下方會看見鏡頭,如加了附加鏡頭更不用說)

缺點: - 可以外家26mm廣角鏡$9xx, 但用閃光燈會出現大片黑影, 必須再加外閃, 或不用閃,
- ISO高過400不能接受
-拍片太大食吧...
-如果有扭mon就好了

用後感: G9都算係一部代表之作, 有很多手動功能可以用, 機身又夠扎實, 影相反應快, 用DIGIC III處理器, 又可以用臉部優先對焦, 又有防手震, 只可惜售價太過貴, 同DSLR相差不遠, 我相信很多人寧願加多少少錢買一部DSLR, 都唔買Prosumer DC.

用後感: 打破平野無好野...相片可以比較專業單鏡反光機種, 可以做傻瓜做不到的拍攝效果, 不過真是有點重, 收起有些笨重,

缺點: 光圈最細只係F8, 當有需要影特別景色時, 都係需要DSLR

缺點: 1. ISO400以上得物無所用. 粗糙,影像模糊.
2. 機身有點發熱.
3. 只有4:3和16:9兩種比例,沒有常用3:2!
4. 機身有點重.

用後感: 最不滿意的地方就是軟件! 附送的RAW軟件形同垃圾! 連最基本的曝光調整也沒有!只可以較對比度,銳利度等. 調整色溫更不用想! 而且定價有點貴!

用後感: 1) 防震能力好, 坐旅遊車影景都可以影得好穩定, 交到功課 2) 電夠用一日, 旅遊方便 3) 幾user friendly, 用Manual, 快門先決都好幫到手, 相片唔駛用photoshop 執就可以發表, 節省好多時間 4) 若影室內景, 比DC好, 多function/foto mode 調教, 避免一般 室內照微粒過粗或補光不足的問題 5) LCD mon. 清淅, 直接反映所見所拍 6) 俾到用DSLR 既感覺 (雖然唔係) 7) 外表夠Classic, 實而不華.

用後感: 老婆生日,見佢部 A630 入了水,買了部G9當生日禮物,一回家她就拿著不放!!

用後感: 三千幾蚊都幾底,雖然大部D,但相片質素高,去旅行一流 ! ! 學影相用好,如果Wide鏡平D重好 會心一笑

用後感: 女仔都?用, 學影相的必然之選
回頂端
old_old_7
星級管理員
星級管理員

發表發表於: 星期日 一月 20, 2008 9:20 pm    文章主題: 引言回覆

醜醜 寫到:
買有夜視果啲丫
可以影穿衫褲架 愛
死老
本文純屬發表者隻右手既意見,與作者其它器官臘腸無關
回頂端
檢視會員個人資料 發送私人訊息 雅虎訊息通
chimacookie
星級管理員
星級管理員

發表發表於: 星期日 一月 20, 2008 9:21 pm    文章主題: 引言回覆

old_old_7 寫到:
醜醜 寫到:
買有夜視果啲丫
可以影穿衫褲架 愛

裝你副眼鏡上去咪得囉 開心
回頂端
醜醜
榮譽管理員
榮譽管理員

發表發表於: 星期一 一月 21, 2008 1:03 pm    文章主題: 引言回覆

係咪即係唔夠 "Y" AR? 我又LIKED機好"Y"家WOR 傷心
QQKK
星級管理員
星級管理員

發表發表於: 星期一 一月 21, 2008 1:13 pm    文章主題: 引言回覆

醜醜 寫到:

係咪即係唔夠 "Y" AR? 我又LIKED機好"Y"家WOR 傷心

要 wide, 唔識手動野, 冇要求只要有野睇 --> 860is

想玩手動樣樣自己 set, 有少少要求, 唔嫌大部 --> g 奶

ps: 不過 dc 仔 好極都始終係 dc 仔, 唔好要求太高 酷

防手震? 都好過冇既 吃驚
akita
VIP
VIP

發表發表於: 星期一 一月 21, 2008 1:13 pm    文章主題: 引言回覆

Panasonic 有D咪有28mm wide囉,Ricoh好似有只GR乜鬼嘢去到24mm添. 露齒而笑
從之前的文章開始顯示:   
發表新主題   回覆主題    八八論壇 Forum88 首頁 -> 攝影天地 所有的時間均為 台北時間 (GMT + 8 小時)
前往頁面 1, 2, 3, 4, 5  下一頁
1頁(共5頁)

前往:  
無法 在這個版面發表文章
無法 在這個版面回覆文章
無法 在這個版面編輯文章
無法 在這個版面刪除文章
無法 在這個版面進行投票