八八論壇 Forum88 首頁 八八論壇 Forum88
天南地北八一八,一舒己見安樂哂
[常用網址]

常見問題常見問題   搜尋搜尋   會員列表會員列表   會員群組會員群組   會員註冊會員註冊 
 個人資料個人資料   登入檢查您的私人訊息登入檢查您的私人訊息   登入登入 

希望大家能在此分享種花心得 !
前往頁面 上一頁  1, 2, 3, ... 12, 13, 14  下一頁

發表新主題   回覆主題    八八論壇 Forum88 首頁 -> 園林美景
上一篇主題 :: 下一篇主題  
發表人 內容
March
VIP
VIP

發表發表於: 星期六 十月 08, 2005 5:11 am    文章主題: 引言回覆

old_old_7 寫到:
你地知唔知,唔可以將D樹種得太近屋企,因為樹枝伸幾長,就等於樹根生幾長,太接近屋既話,樹根會"頂"爛屋下既結構,好似柱位,水喉,污水道,電線,電纜等等.

真定假ka....???

回頂端
檢視會員個人資料 發送私人訊息
old_old_7
星級管理員
星級管理員

發表發表於: 星期六 十月 08, 2005 5:18 am    文章主題: 引言回覆

March 寫到:
你地知唔知,唔可以將D樹種得太近屋企,因為樹枝伸幾長,就等於樹根生幾長,太接近屋既話,樹根會"頂"爛屋下既結構,好似柱位,水喉,污水道,電線,電纜等等.

常識黎咋喎,我以前隔籬屋就係比D樹根"捲"爆條地下污水道,攪到D屎水去唔到,要重新另鋪個條污水渠,好大工程呀
死老
本文純屬發表者隻右手既意見,與作者其它器官臘腸無關
回頂端
檢視會員個人資料 發送私人訊息 雅虎訊息通
March
VIP
VIP

發表發表於: 星期六 十月 08, 2005 5:25 am    文章主題: 引言回覆

March 寫到:

常識黎咋喎,我以前隔籬屋就係比D樹根"捲"爆條地下污水道,攪到D屎水去唔到,要重新另鋪個條污水渠,好大工程呀

果間咩屋離ka.一定係自己"起"果d
冇石屎果隻...?

回頂端
檢視會員個人資料 發送私人訊息
old_old_7
星級管理員
星級管理員

發表發表於: 星期六 十月 08, 2005 5:37 am    文章主題: 引言回覆

March 寫到:
March 寫到:

冇石屎果隻...?
唔................我諗你真係完全無呢種知識,等我試下解釋一下:
植物既根係地下係會朝有水既地方伸去,水喉等物件,因為潮濕,喉外面會時時有"汗水".D根因此會向佢地伸去,並且會纏住條喉,一年兩年,條根會壯大,咪捲爆條喉囉,無論果條喉係膠,鑄鐵,石屎,一樣無用.
死老
回頂端
肥佬
榮譽管理員
榮譽管理員

發表發表於: 星期六 十月 08, 2005 7:37 am    文章主題: 引言回覆

March 寫到:
March 寫到:

冇石屎果隻...?
唔................我諗你真係完全無呢種知識,等我試下解釋一下:
植物既根係地下係會朝有水既地方伸去,水喉等物件,因為潮濕,喉外面會時時有"汗水".D根因此會向佢地伸去,並且會纏住條喉,一年兩年,條根會壯大,咪捲爆條喉囉,無論果條喉係膠,鑄鐵,石屎,一樣無用.

007講得有道理! 好嘢
回頂端
檢視會員個人資料 發送私人訊息 發送電子郵件
old_old_7
星級管理員
星級管理員

發表發表於: 星期六 十月 08, 2005 9:12 am    文章主題: 引言回覆

肥佬 寫到:
007講得有道理! 好嘢
唔係"道理",係事實黎架.不過好多人唔知,亦有樹種時好細,離屋好遠,十幾年後率知伸到埋屋底或者地下渠道.
死老
回頂端
fatwoman
星級管理員
星級管理員

發表發表於: 星期六 十月 08, 2005 7:23 pm    文章主題: 引言回覆

係呀 ! 我都有聽人講過. 不過我又唔敢同個個別墅的主人講 ,
因我同佢又唔係好熟, 而且佢都已經種左落去囉,
唔通叫佢掘起佢咩 ! 尷尬
星級管理員
星級管理員

發表發表於: 星期六 十月 08, 2005 10:43 pm    文章主題: 引言回覆

咁又唔洗咁驚,補救既方法係唔好比por樹D樹枝伸到間屋,因為樹枝伸幾長,就等於樹根生幾長.一年修剪一次就夠,最好係入秋果時剪,又少樹葉,又唔會傷por樹.
死老
回頂端
醜醜
榮譽管理員
榮譽管理員

發表發表於: 星期日 十月 09, 2005 12:39 am    文章主題: 引言回覆

Ringo 寫到:
fat 姐, 妳比我的葵花子, 我放左四五粒落盆度, 種左好耐都唔見有動靜, 係咪有邊度出左問題?

FATWOMAN, 點解哥哥有, 我無家, 偏心呀∼∼∼∼ 大哭
Ringo
星級管理員
星級管理員

發表發表於: 星期日 十月 09, 2005 1:56 am    文章主題: 引言回覆

醜醜 寫到:
Ringo 寫到:
fat 姐, 妳比我的葵花子, 我放左四五粒落盆度, 種左好耐都唔見有動靜, 係咪有邊度出左問題?

FATWOMAN, 點解哥哥有, 我無家, 偏心呀∼∼∼∼ 大哭

我有問題妳都呷醋 ? 吐舌頭

相遇是緣分..有幸能在網路上結識成為好朋友
珍惜緣分是我的心願...... 朋友可以是一輩子的
願將真心獻給我的好朋友更願彼此的友誼....能細水長流
回頂端
檢視會員個人資料 發送私人訊息 參觀發表人的個人網站
從之前的文章開始顯示:   
發表新主題   回覆主題    八八論壇 Forum88 首頁 -> 園林美景 所有的時間均為 台北時間 (GMT + 8 小時)
前往頁面 上一頁  1, 2, 3, ... 12, 13, 14  下一頁
2頁(共14頁)

前往:  
無法 在這個版面發表文章
無法 在這個版面回覆文章
無法 在這個版面編輯文章
無法 在這個版面刪除文章
無法 在這個版面進行投票