八八論壇 Forum88 首頁 八八論壇 Forum88
天南地北八一八,一舒己見安樂哂
[常用網址]

常見問題常見問題   搜尋搜尋   會員列表會員列表   會員群組會員群組   會員註冊會員註冊 
 個人資料個人資料   登入檢查您的私人訊息登入檢查您的私人訊息   登入登入 

社會學
前往頁面 上一頁  1, 2, 3  下一頁

發表新主題   回覆主題    八八論壇 Forum88 首頁 -> 校園天地
上一篇主題 :: 下一篇主題  
發表人 內容
chimacookie
星級管理員
星級管理員

發表發表於: 星期六 一月 27, 2007 11:43 pm    文章主題: 引言回覆

第一條, 我諗因為香港人崇洋心理, 對其他地方入口嘅野, 較重視, 而且鴛鴦呢樣飲品, 唔係個個年輕人都會去飲 露齒而笑
回頂端
檢視會員個人資料 發送私人訊息
chimacookie
星級管理員
星級管理員

發表發表於: 星期日 一月 28, 2007 12:12 am    文章主題: 引言回覆

另外: 香港人年輕鐘意去"星巴黑咖啡店"原因情調, 舖面總給人感覺較高調, 較有文化.
飲鴛鴦好似係:大排檔'咁feel, 而且有老餅feel, 幾難令年輕朋友接受. 開心

補充: 父母離婚問題, 最重要一點, 視乎小朋友年紀係多大, 細過13歲或以下, 不論男女, 一定跟媽咪好啲囉~~
回頂端
物我兩忘
VIP
VIP

發表發表於: 星期日 一月 28, 2007 12:23 am    文章主題: 引言回覆

"星巴黑咖啡店"比人高檔,享受咖啡的場所,可上網,不趕客,侍應nice,年青...不失為聊天的好條件地方.我都喜歡去閒坐.年輕人較慷慨.而我只會同高級朋友,靚女去坐坐,其實真係2 人飲食要百多元....幾貴 混亂
回頂端
物我兩忘
VIP
VIP

發表發表於: 星期日 一月 28, 2007 12:33 am    文章主題: 引言回覆

父母離婚問題:要睇父母品性.現代失婚男女大多年青人,可能上一輩已單身家庭出身.不懂人情世故,所以一代比一代差.

認識一社工講師,說現代單親家庭太多.大部份讀社工出身於單身家庭,故教學時更需強調重建價值觀為主,以免將來精神污染未來工作.但我同意女人愛心同細心,確比許多男人好 會心一笑
回頂端
your_daughter
星級管理員
星級管理員

發表發表於: 星期日 一月 28, 2007 8:32 pm    文章主題: 引言回覆

chimacookie 寫到:
第一條, 我諗因為香港人崇洋心理, 對其他地方入口鼣, 較重視, 而且鴛鴦呢樣飲品, 唔係個個年輕人都會去飲 露齒而笑
我都係諗左influenced by western culture 唔係咩呀
回頂端
小白
VIP
VIP

發表發表於: 星期日 一月 28, 2007 8:51 pm    文章主題: 引言回覆

第一條: 兩樣都好少飲, 因為胃痛吾飲得, 所以冇研究, 幫你吾到 吐舌頭 , sorry!

第二條: 我覺得要睇返父母本身既家庭背景囉, 要睇返邊一方比較成熟啲, 識諗啲, 好多case吾可以一概而論架, 記吾記得早兩日有個阿媽顧住玩, 將啲小朋友單獨留係屋企不特止, 仲要吾比衫佢地着, 簡直係收買人命 極度激動的 .
回頂端
chimacookie
星級管理員
星級管理員

發表發表於: 星期日 一月 28, 2007 8:58 pm    文章主題: 引言回覆

小白 寫到:
第一條: 兩樣都好少飲, 因為胃痛吾飲得, 所以冇研究, 幫你吾到 吐舌頭 , sorry!

第二條: 我覺得要睇返父母本身既家庭背景囉, 要睇返邊一方比較成熟啲, 識諗啲, 好多case吾可以一概而論架, 記吾記得早兩日有個阿媽顧住玩, 將啲小朋友單獨留係屋企不特止, 仲要吾比衫佢地着, 簡直係收買人命 極度激動的 .

講起果位亞媽, 我真把幾兩把火 極度激動的 極度激動的 極度激動的 .
唔肯做, ,唔肯照顧就咪生, 仲要生兩個. 留低兩個歲零兩歲小朋友係屋企. 唉~~
驚個男朋友去大陸滾呀!! 咁驚點做人世呀? 簡直不知所謂 極度激動的 極度激動的
回頂端
your_daughter
星級管理員
星級管理員

發表發表於: 星期日 一月 28, 2007 9:03 pm    文章主題: 引言回覆

查實,,total3條問題
take care ofchildren同離婚係分開架
回頂端
小白
VIP
VIP

發表發表於: 星期日 一月 28, 2007 9:14 pm    文章主題: 引言回覆

your_daughter 寫到:

你第二條: 係吾係問"離婚既原因"呀? 呢條仲易啦, 你是但問一問身邊親朋好友, 閒閒地都講到十個八個答案比你啦. 我就好難係度數比你聴喇. 最簡單一個, 好似上面個答案咁, 兩個都吾成熟就已經可以導致離婚啦.
回頂端
物我兩忘
VIP
VIP

發表發表於: 星期日 一月 28, 2007 9:19 pm    文章主題: 引言回覆

小白 寫到:
your_daughter 寫到:

你第二條: 係吾係問"離婚既原因"呀? 呢條仲易啦, 你是但問一問身邊親朋好友, 閒閒地都講到十個八個答案比你啦. 我就好難係度數比你聴喇. 最簡單一個, 好似上面個答案咁, 兩個都吾成熟就已經可以導致離婚啦.

求婚有萬個理由,離婚只有一個理由 混亂
回頂端
從之前的文章開始顯示:   
發表新主題   回覆主題    八八論壇 Forum88 首頁 -> 校園天地 所有的時間均為 台北時間 (GMT + 8 小時)
前往頁面 上一頁  1, 2, 3  下一頁
2頁(共3頁)

前往:  
無法 在這個版面發表文章
無法 在這個版面回覆文章
無法 在這個版面編輯文章
無法 在這個版面刪除文章
無法 在這個版面進行投票