八八論壇 Forum88 首頁 八八論壇 Forum88
天南地北八一八,一舒己見安樂哂
[常用網址]

常見問題常見問題   搜尋搜尋   會員列表會員列表   會員群組會員群組   會員註冊會員註冊 
 個人資料個人資料   登入檢查您的私人訊息登入檢查您的私人訊息   登入登入 

港 粵 生 活 費 相 差 三 倍
前往頁面 1, 2, 3 ... 11, 12, 13  下一頁

發表新主題   回覆主題    八八論壇 Forum88 首頁 -> 生活錦囊
上一篇主題 :: 下一篇主題  
發表人 內容
星級管理員
星級管理員

發表發表於: 星期二 八月 15, 2006 8:52 am    文章主題: 港 粵 生 活 費 相 差 三 倍 引言回覆

港 粵 生 活 費 相 差 三 倍

【 本 報 訊 】 這 麼 近 , 那 麼 遠 ! 港 粵 兩 地 雖 然 唇 齒 相 依 , 一 河 之 隔 , 但 兩 地 市 民 的 生 活 指 數 卻 是 天 壤 之 別 。 中 山 大 學 一 項 調 查 顯 示 , 想 享 受 理 想 生 活 , 在 香 港 每 月 花 費 近 4 萬 元 , 中 山 則 只 需 1.2 萬 多 元 。 這 並 不 表 示 港 人 在 中 山 置 業 可 慳 錢 , 因 為 交 通 費 用 將 抵 銷 住 屋 的 廉 宜 。

以 同 一 檔 次 比 較

調 查 由 中 原 地 產 委 託 中 山 大 學 管 理 學 財 務 及 投 資 系 授 范 辛 亭 進 行 , 收 集 了 香 港 政 府 統 計 處 及 廣 東 統 計 資 訊 網 的 數 據 , 分 析 香 港 及 中 山 兩 地 的 生 活 成 本 。 結 果 顯 示 , 同 一 檔 次 的 生 活 , 在 香 港 得 花 上 三 倍 的 金 錢 。 范 辛 亭 參 考 香 港 一 般 「 富 裕 」 人 家 ( 月 入 25,000 至 49,999 元 ) 的 生 活 , 訂 定 了 「 理 想 生 活 」 的 標 準 , 然 後 伸 算 在 香 港 及 中 山 享 受 理 想 生 活 的 代 價 。 結 果 是 , 香 港 需 要 39,809.2 元 , 中 山 則 只 需 12,406.5 元 。 這 是 由 於 物 價 差 異 , 特 別 是 住 屋 方 面 的 開 支 , 香 港 遠 較 中 山 為 高 。 雖 然 是 這 樣 , 范 辛 亭 指 出 , 如 果 香 港 人 以 為 在 中 山 買 樓 度 假 , 就 可 以 減 少 生 活 開 支 , 這 便 錯 了 。 他 解 釋 , 當 香 港 人 同 時 在 港 粵 購 買 或 租 用 房 子 , 又 要 支 付 穿 梭 兩 地 的 交 通 費 時 , 在 中 山 度 假 並 不 能 為 他 們 慳 錢 , 即 使 是 月 入 25,000 至 49,999 元 的 人 , 慳 錢 的 效 應 也 不 明 顯 。

628 在 星期三 八月 16, 2006 12:59 pm 作了第 1 次修改
回頂端
檢視會員個人資料 發送私人訊息
lts
星級管理員
星級管理員

發表發表於: 星期二 八月 15, 2006 9:30 am    文章主題: 引言回覆

愛 愛

中山乾唔乾淨的? 空氣質數如何?
星級管理員
星級管理員

發表發表於: 星期二 八月 15, 2006 10:32 am    文章主題: 引言回覆

lts 寫到:
愛 愛

細細聲話妳知ah,
偶像珠海有別墅架,
妳問佢la,
中山珠海都係差唔多 唔係咩呀 露齒而笑
回頂端
your_daughter
星級管理員
星級管理員

發表發表於: 星期二 八月 15, 2006 10:37 am    文章主題: 引言回覆

628 寫到:
lts 寫到:
愛 愛

細細聲話妳知ah,
偶像珠海有別墅架,
妳問佢la,

聽唔到呀
大聲d呀
星級管理員
星級管理員

發表發表於: 星期二 八月 15, 2006 10:41 am    文章主題: 引言回覆

your_daughter 寫到:
628 寫到:
lts 寫到:
愛 愛

細細聲話妳知ah,
偶像珠海有別墅架,
妳問佢la,

聽唔到呀
大聲d呀

妳個衰女包ah 酷露齒而笑
唔好唔記得呢度係我地頭bor 唔係咩呀
回頂端
Carmen
榮譽管理員
榮譽管理員

發表發表於: 星期二 八月 15, 2006 10:45 am    文章主題: 引言回覆

628, 大聲講啦 ! 露齒而笑 露齒而笑 露齒而笑

Carmen 寫到:
大陸之樓市真是似乎好好景, 個個都話要置一些人民幣資產.
我 2003 年時在珠海買了一套約 90 m 翵漵迣璁,
當時一次性付款只是 $283,000,
現租出去 $2000 人民幣, 兩年約
上星期珠海房產部問我考唔考慮放買
現價約 50 至 58 萬之間不等
我果間係低層同埋我無裝修過就租出
所以價錢會低, 可能 50萬頭
如果係高層就可以叫貴
咁即係話 3 年間升值接近 80%
我現在都心大心細, 唔知賣唔賣好
我老細果間連花園就更不在話下
當時幫佢做裝修個老闆出到 $6000 猛叫租俾佢,
因地點好, 村巴必經, 望住會所
佢愛蟆蝓接裝修工程都唔知幾妥

Carmen 寫到:
該處發展商單位已全數售罄, 所以唔係同佢賣廣告 露齒而笑

我果隻單位 (示範單位圖片 ) 露齒而笑

http://forum88.yukz.com/bbs/viewtopic.php?t=12733

.
回頂端
your_daughter
星級管理員
星級管理員

發表發表於: 星期二 八月 15, 2006 10:49 am    文章主題: 引言回覆

嘩...我要去你屋企玩 !
星級管理員
星級管理員

發表發表於: 星期二 八月 15, 2006 10:50 am    文章主題: 引言回覆

[quote="Carmen"]628, 大聲講啦 ! 露齒而笑 露齒而笑 露齒而笑

早響ah,偶像 露齒而笑
真係好正bor 愛 愛
回頂端
Carmen
榮譽管理員
榮譽管理員

發表發表於: 星期二 八月 15, 2006 10:54 am    文章主題: 引言回覆

租約滿先啦 ! 到時我擺低鎖匙係恆星等您去攞 ! 唔係咩呀
回頂端
星級管理員
星級管理員

發表發表於: 星期二 八月 15, 2006 10:56 am    文章主題: 引言回覆

Carmen 寫到:

租約滿先啦 ! 到時我擺低鎖匙係恆星等您去 ! 唔係咩呀

我又去,
幾時約滿 露齒而笑
回頂端
從之前的文章開始顯示:   
發表新主題   回覆主題    八八論壇 Forum88 首頁 -> 生活錦囊 所有的時間均為 台北時間 (GMT + 8 小時)
前往頁面 1, 2, 3 ... 11, 12, 13  下一頁
1頁(共13頁)

前往:  
無法 在這個版面發表文章
無法 在這個版面回覆文章
無法 在這個版面編輯文章
無法 在這個版面刪除文章
無法 在這個版面進行投票