八八論壇 Forum88 首頁 八八論壇 Forum88
天南地北八一八,一舒己見安樂哂
[常用網址]

常見問題常見問題   搜尋搜尋   會員列表會員列表   會員群組會員群組   會員註冊會員註冊 
 個人資料個人資料   登入檢查您的私人訊息登入檢查您的私人訊息   登入登入 

街 頭 呃 好 人

發表新主題   回覆主題    八八論壇 Forum88 首頁 -> 不平則鳴
上一篇主題 :: 下一篇主題  
發表人 內容
Carmen
榮譽管理員
榮譽管理員

發表發表於: 星期五 六月 02, 2006 7:14 am    文章主題: 街 頭 呃 好 人 引言回覆

老 牌 記 者 L 有 一 次 西 環 過 馬 路 , 有 一 位 男 士 行 埋 叫 佢 :
「 L 哥 , 你 好 嗎 ? 我 俾 人 打 荷 包 , 好 唔 掂 , 請 你 幫 幫 忙 … … 」
L 哥 乃 老 實 人 , 心 地 好 , 俾 男 士 纏 一 輪 , 卒 之 送 三 百 蚊 畀 呢 位 男 士 。
太 平 紳 士 S 先 生 原 來 亦 碰 過 一 位 男 士 , 故 事 如 出 一 轍 。
不 過 S 先 生 挑 通 眼 眉 , 唔 肯 畀 現 錢 , 只 畀 卡 片 佢 ,
叫 佢 上 公 司 面 試 , 畀 份 工 佢 做 。
男 士 當 然 冇 如 期 露 面 啦 。
好 , 呢 位 男 士 食 得 禾 米 多 , 再 度 纏 住 一 位 曾 送 錢 畀 佢 使 好 人 ,
好 人 一 眼 就 認 得 佢 , 立 即 報 警 拉 人 , 成 為 新 聞 。
於 是 老 牌 記 者 L 哥 與 S 先 生 都 知 道 大 家 碰 見 過 , 就 係 呢 位 嫌 疑 犯 ,
L 哥 大 嘆 好 人 難 做 , S 先 生 就 話 社 會 上 有 人 靠 呃 搵 食 , 不 可 不 防 。
正 因 為 一 粒 老 鼠 屎 就 搞 臭 一 鍋 粥 , 一 少 數 壞 人 就 拖 累 到 真 係 值 得 同 情 人 冇 人 可 憐 。
S 先 生 某 月 某 日 在 北 角 街 頭 斑 馬 線 前 等 過 馬 路 , 有 一 架 的 士 將 近 駛 到 斑 馬 線 ,
突 然 煞 掣 , 說 時 遲 , 那 時 快 , 同 一 時 候 一 位 阿 婆 走 出 馬 路 。
如 果 的 士 唔 煞 掣 得 切 , 就 會 撞 到 阿 婆 。
但 係 阿 婆 仍 然 向 的 士 車 頭 仆 過 去 , 跟 住 跌 落 地 上 。
的 士 停 定 , 司 機 落 車 睇 阿 婆 , 有 途 人 大 聲 嗌 話 報 警 ,
跟 住 一 男 一 女 , 年 紀 比 較 輕 , 走 出 馬 路 ,
話 係 倒 地 阿 婆 仔 與 新 抱 , 要 求 的 士 司 機 賠 償 。
警 察 隨 後 趕 到 , 男 女 話 要 拉 個 司 機 。 S 先 生 睇 到 唔 抵 得 ,
行 埋 去 同 警 察 講 : 「 我 係 太 平 紳 士 , 我 目 睹 事 件 , 如 果 你 要 我 作 證 ,
呢 張 係 我 卡 片 , 我 認 為 的 士 司 機 已 經 睇 到 有 人 走 出 馬 路 , 一 早 煞 車 ,
阿 婆 跌 落 地 , 唔 關 佢 事 ! 」
過 一 排 , 警 方 通 知 S 先 生 , 單 案 已 經 撤 銷 ,
警 方 認 為 的 士 司 機 冇 事 , 司 機 想 話 親 自 多 謝 S 先 生 喎 。
S 先 生 唔 肯 見 司 機 , 以 免 人 千 多 萬 謝 。
如 果 S 先 生 唔 係 太 平 紳 士 , 警 察 會 唔 會 當 佢 冇 到 呢 ?
S 先 生 話 : 「 我 係 唔 抵 得 某 些 人 做 戲 , 所 以 盡 公 民 責 任 ,
當 然 , 太 平 紳 士 說 話 , 係 有 份 量 。 」
香 港 有 唔 少 太 平 紳 士 , 希 望 佢 個 個 都 隨 時 隨 地 盡 一 份 公 民 責 任 , 挺 身 而 出 , 為 好 人 做 證 。

回頂端
檢視會員個人資料 發送私人訊息
old_old_7
星級管理員
星級管理員

發表發表於: 星期五 六月 02, 2006 10:44 am    文章主題: 引言回覆

巴士亞伯鬧劇堶惆鉹丹酗@個乘客肯學個太平身屎就hk唔會名臭全球咯
死老
本文純屬發表者隻右手既意見,與作者其它器官臘腸無關
回頂端
檢視會員個人資料 發送私人訊息 雅虎訊息通
Carmen
榮譽管理員
榮譽管理員

發表發表於: 星期五 六月 02, 2006 10:48 am    文章主題: 引言回覆

加拿大最香呀 ! 極度激動的
回頂端
檢視會員個人資料 發送私人訊息
old_old_7
星級管理員
星級管理員

發表發表於: 星期五 六月 02, 2006 10:52 am    文章主題: 引言回覆

Carmen 寫到:
加拿大最香呀 ! 極度激動的
加拿大臭第二樣野
死老
回頂端
醜醜
榮譽管理員
榮譽管理員

發表發表於: 星期五 六月 02, 2006 1:49 pm    文章主題: 引言回覆

其實點先可做到....太 平 紳 士家 看到令人害羞的事
old_old_7
星級管理員
星級管理員

發表發表於: 星期五 六月 02, 2006 8:04 pm    文章主題: 引言回覆

醜醜 寫到:
其實點先可做到....太 平 紳 士家 看到令人害羞的事

$
你有冇見過冇錢人可以做太平紳士假?
死老
回頂端
醜醜
榮譽管理員
榮譽管理員

發表發表於: 星期日 六月 04, 2006 2:18 pm    文章主題: 引言回覆

呢樣我知....除左呢樣.........
old_old_7
星級管理員
星級管理員

發表發表於: 星期日 六月 04, 2006 11:49 pm    文章主題: 引言回覆

醜醜 寫到:
褲? 驚愕
死老
回頂端
香港人
星級管理員
星級管理員

發表發表於: 星期一 六月 05, 2006 12:25 am    文章主題: 引言回覆

醜醜 寫到:

做善事.
從之前的文章開始顯示:   
發表新主題   回覆主題    八八論壇 Forum88 首頁 -> 不平則鳴 所有的時間均為 台北時間 (GMT + 8 小時)
1頁(共1頁)

前往:  
無法 在這個版面發表文章
無法 在這個版面回覆文章
無法 在這個版面編輯文章
無法 在這個版面刪除文章
無法 在這個版面進行投票