八八論壇 Forum88 首頁 八八論壇 Forum88
天南地北八一八,一舒己見安樂哂
[常用網址]

常見問題常見問題   搜尋搜尋   會員列表會員列表   會員群組會員群組   會員註冊會員註冊 
 個人資料個人資料   登入檢查您的私人訊息登入檢查您的私人訊息   登入登入 

中醫好介紹

發表新主題   回覆主題    八八論壇 Forum88 首頁 -> 中華醫藥資料庫
上一篇主題 :: 下一篇主題  
發表人 內容
小花
星級管理員
星級管理員

發表發表於: 星期二 四月 11, 2006 8:28 pm    文章主題: 中醫好介紹 引言回覆

大家會唔會有咩好的中醫師推介下, 等大家可參考呢......

我近排患左嚴重流感, 高熱左成星期都唔退熱, 入院治療後熱已退, 但就有許多後遺症, 其中最慘係日夜咳不停,有時咳到肝膽俱裂, 真係苦不堪言, 後來經一朋友介紹轉睇中醫, 發覺呢位中醫的醫術幾好, 食左6劑藥後, 夜晚咳嗽已停, 只是日間還有少少咳, 真係值得向大家介紹下的, 一個位於大埔....名字為岑林的老醫師,詳細資料可在註冊中醫名單內搜尋.....不過, 由於佢生意非常好, 每次我都要輪侯差不多1小時先有得睇架...
回頂端
檢視會員個人資料 發送私人訊息
felix
銀章會員
銀章會員

發表發表於: 星期二 四月 11, 2006 8:39 pm    文章主題: 引言回覆

近期家人都有如此情況出現,日夜咳不停,而家人在大陸帶了一種名叫"甜穔"的茶葉回來,飲後喉嚨不會出現感到很乾,容易咳的感覺.
小花
星級管理員
星級管理員

發表發表於: 星期二 四月 11, 2006 8:43 pm    文章主題: 引言回覆

felix 寫到:
近期家人都有如此情況出現,日夜咳不停,而家人在大陸帶了一種名叫"甜穔"的茶葉回來,飲後喉嚨不會出現感到很乾,容易咳的感覺.

咁就叫家人轉睇下中醫喇.....咳真係好辛苦架....
回頂端
felix
銀章會員
銀章會員

發表發表於: 星期二 四月 11, 2006 8:52 pm    文章主題: 引言回覆

飲完依家無事喎. 尷尬
chimacookie
星級管理員
星級管理員

發表發表於: 星期二 四月 11, 2006 9:42 pm    文章主題: 引言回覆

小花,
知你對中藥有認識, 想請問吓你, 如果成日下巴附近出暗瘡, 不斷咁出唔停, 心口同背部都有, 有咩方法可以搞好啲呢??

本來已經睇緊中醫, 但好唔到幾日又嚟過, 點算好呢 大哭 大哭
回頂端
小花
星級管理員
星級管理員

發表發表於: 星期二 四月 11, 2006 10:09 pm    文章主題: 引言回覆

chimacookie 寫到:
小花,
知你對中藥有認識, 想請問吓你, 如果成日下巴附近出暗瘡, 不斷咁出唔停, 心口同背部都有, 有咩方法可以搞好啲呢??

本來已經睇緊中醫, 但好唔到幾日又嚟過, 點算好呢 大哭 大哭

大家研究研究....照我所知下巴生暗瘡...可能係內分泌出現問題....如果係女性每月月經期或食避孕藥...都會有影響而生暗瘡的, 而除此之外日常生活習慣如夜睡, 消化不良或壓力都會架.....
其實睇中醫食中藥係治標輔助.....日常生活習慣才是治本的方法, 再加上中藥係要慢慢調理的, 我諗你都要再睇中醫或轉過另一個...好好治療啦....
回頂端
chimacookie
星級管理員
星級管理員

發表發表於: 星期二 四月 11, 2006 10:30 pm    文章主題: 引言回覆

小花,
多謝你 愛 我都轉過第二個中醫睇, 都一樣話我本身唔係熱底, 唔好食寒涼嘢, 初時食嘅藥都有少少成效, 但食多幾次都係咁, 都唔知關乜事 傷心

工作壓力, 夜瞓, 都係會有嘅, 但未試過咁耐都唔好嘅 大哭 大哭

我諗不如由佢停藥唔食, 睇吓會衰成點先 傷心
回頂端
從之前的文章開始顯示:   
發表新主題   回覆主題    八八論壇 Forum88 首頁 -> 中華醫藥資料庫 所有的時間均為 台北時間 (GMT + 8 小時)
1頁(共1頁)

前往:  
無法 在這個版面發表文章
無法 在這個版面回覆文章
無法 在這個版面編輯文章
無法 在這個版面刪除文章
無法 在這個版面進行投票