八八論壇 Forum88 首頁 八八論壇 Forum88
天南地北八一八,一舒己見安樂哂
[常用網址]

常見問題常見問題   搜尋搜尋   會員列表會員列表   會員群組會員群組   會員註冊會員註冊 
 個人資料個人資料   登入檢查您的私人訊息登入檢查您的私人訊息   登入登入 

假 人 民 幣 $100 元
前往頁面 1, 2, 3, 4, 5, 6  下一頁

發表新主題   回覆主題    八八論壇 Forum88 首頁 -> 不平則鳴
上一篇主題 :: 下一篇主題  
發表人 內容
星級管理員
星級管理員

發表發表於: 星期三 三月 29, 2006 11:25 am    文章主題: 假 人 民 幣 $100 元 引言回覆

上個月,同朋友於東門新女人商場內購物,友人付$100給店員,店員一接過錢就話懷疑係假的,仲扮好心咱h收銀處照多次,結果話俾我朋友知,都係唔收該張銀紙。之後朋友以該張$100去另店購物時,店員話係假的,我地便知道應是頭先俾人掉換了。立刻返回該店,個店員一見到我地便知咩事,唔使妳出聲就咿w$100俾返我地。上兩個星期,輪到我自已,都係東門附近之商場內,我俾$100店員,佢一接手又係話假的,問我有冇零錢,當我低頭查看褲袋時,佢企在妳前面都夠膽換了張假的俾妳,我一看便知唔係我麙i,因佢麙i特別新淨,我便同佢講,俾返張$100我,呢張唔係我的,另位店員便對佢講,找錢俾人啦。

我唔知呢種手法係新定係舊,不過自已遇過,所以都唔想有人被騙。
回頂端
檢視會員個人資料 發送私人訊息
肥佬
榮譽管理員
榮譽管理員

發表發表於: 星期三 三月 29, 2006 12:38 pm    文章主題: Re: 假$100元 引言回覆

628 寫到:
上個月,同朋友於東門新女人商場內購物,友人付$100給店員,店員一接過錢就話懷疑係假的,仲扮好心咱h收銀處照多次,結果話俾我朋友知,都係唔收該張銀紙。之後朋友以該張$100去另店購物時,店員話係假的,我地便知道應是頭先俾人掉換了。立刻返回該店,個店員一見到我地便知咩事,唔使妳出聲就咿w$100俾返我地。

上兩個星期,輪到我自已,都係東門附近之商場內,我俾$100店員,佢一接手又係話假的,問我有冇零錢,當我低頭查看褲袋時,佢企在妳前面都夠膽換了張假的俾妳,我一看便知唔係我麙i,因佢麙i特別新淨,我便同佢講,俾返張$100我,呢張唔係我的,另位店員便對佢講,找錢俾人啦。

我唔知呢種手法係新定係舊,不過自已遇過,所以都唔想有人被騙。

東門出曬名陷阱處處, 到此地沐足及購物的香港人宜打醒十二分精神!
回頂端
檢視會員個人資料 發送私人訊息 發送電子郵件
星級管理員
星級管理員

發表發表於: 星期一 五月 29, 2006 7:52 am    文章主題: 引言回覆

我琴日又上東門,真係估唔到連大肚婆店員都用埋d咁既手段,
我俾$100佢,佢第一時間冇找錢俾我,
刻意回應緊第二位客人既提問,
因我見佢係大肚婆,所以冇防佢,
轉頭佢同我講,妳張$100太新la,示意要我換過另張,
我好嚴肅咁同佢講,唔該找返錢俾我,
佢當然知發生咩事la,
講真我真係大佢架 露齒而笑
因我今次完全冇記低張$100最後既幾個數字,
都唔知有冇搞錯既,點胎教ah 酷
回頂端
肥佬
榮譽管理員
榮譽管理員

發表發表於: 星期一 五月 29, 2006 7:57 am    文章主題: 引言回覆

邊有咁好氣,次次用¥100都要記住個NO. 混亂
回頂端
星級管理員
星級管理員

發表發表於: 星期一 五月 29, 2006 8:09 am    文章主題: Re: 假$100元 引言回覆

肥佬 寫到:
628 寫到:
上個月,同朋友於東門新女人商場內購物,友人付$100給店員,店員一接過錢就話懷疑係假的,仲扮好心咱h收銀處照多次,結果話俾我朋友知,都係唔收該張銀紙。之後朋友以該張$100去另店購物時,店員話係假的,我地便知道應是頭先俾人掉換了。立刻返回該店,個店員一見到我地便知咩事,唔使妳出聲就咿w$100俾返我地。

上兩個星期,輪到我自已,都係東門附近之商場內,我俾$100店員,佢一接手又係話假的,問我有冇零錢,當我低頭查看褲袋時,佢企在妳前面都夠膽換了張假的俾妳,我一看便知唔係我麙i,因佢麙i特別新淨,我便同佢講,俾返張$100我,呢張唔係我的,另位店員便對佢講,找錢俾人啦。

東門出曬名陷阱處處, 到此地沐足及購物的香港人宜打醒十二分精神!

唔知肥佬兄所指既係邊方面呢?
因我琴日就去鷖僑繵虓~城地下既健x美休閑中心沐足,
話說痗}張兩個月左右,樓上有舊店 wor,
我只消費1小時,$35,
走時我俾$5小費佢,
點知佢扔返俾我,嫌少,仲黑晒面口咁話從未收過$5,
搞到我反而有d尷尬,薵L換過張$10俾佢,
佢多謝都冇句就走,
我覺得莫名其妙,行出大堂埋單後,
坐魒F發既幾個香港人,亦係討論緊呢個問題,
有個話我消費2小時,俾佢$20小費,佢都黑晒面口,
肥佬兄,你係咪講緊呢樣柃h?
呢個係咪新例黎架,
我早幾年都冇既?
回頂端
Carmen
榮譽管理員
榮譽管理員

發表發表於: 星期一 五月 29, 2006 8:12 am    文章主題: 引言回覆

羅湖商業城健x美休閑中心沐足本來開在 4 樓 ?
回頂端
星級管理員
星級管理員

發表發表於: 星期一 五月 29, 2006 8:17 am    文章主題: 引言回覆

肥佬 寫到:
邊有咁好氣,次次用¥100都要記住個NO. 混亂

咁我依家真係覺得都係有咁既需要la,
我係指買洉J店舖,酒樓,髮廊........咁我都唔會記既,
同埋我覺得佢可能係睇人黎霞架(鍾意霞香港人ah)
露齒而笑
回頂端
Carmen
榮譽管理員
榮譽管理員

發表發表於: 星期一 五月 29, 2006 8:20 am    文章主題: 引言回覆

通常我都係去呢間架 !
按摩同修甲就俾 $20 小費一個鐘, 差不多是公價
反而更衣室就俾 $10 得啦 !
我有一次帶我同學個奶奶上去按摩 ( 佢由加拿大返 )
阿婆竟然俾 $100 小費
激死我地呀, 佢當加幣咁俾
個女仔幾好招呼, 即刻俾埋咭片叫佢下次搵返佢 !
佢地小費就自己收哂, 唔使同公司拆
就算埋單佢地都唔鍾意您[簽小費]
最好俾現金, 因前者要月尾至有得收
現金就即時落自己袋
回頂端
星級管理員
星級管理員

發表發表於: 星期一 五月 29, 2006 8:20 am    文章主題: 引言回覆

Carmen 寫到:
羅湖商業城健x美休閑中心沐足本來開在 4 樓 ?

好似係,條靚仔話架,佢話好似都開髐C八年左右wor,
因地方唔夠用,所以擴充到地舖,佢話兩店員工約有400人
回頂端
肥佬
榮譽管理員
榮譽管理員

發表發表於: 星期一 五月 29, 2006 8:23 am    文章主題: 引言回覆

八妹,
其實係俾妳地d香港人縱壞曬.響國內(包括樟仔)我地都習慣唔俾貼士.食完飯一毫子都奏f走,佢地仲多謝前,多謝後!起初我都唔慣,會留低一點零錢.後來睇見留唔留低,佢地都係多謝前,多謝後!咁,唔係慳番囉!
八妹,我提議妳以後不要在近火車站附近消費,行多幾步,去遠d,那裡會比較老實d和商業味道仲唔會咁重添.    
回頂端
從之前的文章開始顯示:   
發表新主題   回覆主題    八八論壇 Forum88 首頁 -> 不平則鳴 所有的時間均為 台北時間 (GMT + 8 小時)
前往頁面 1, 2, 3, 4, 5, 6  下一頁
1頁(共6頁)

前往:  
無法 在這個版面發表文章
無法 在這個版面回覆文章
無法 在這個版面編輯文章
無法 在這個版面刪除文章
無法 在這個版面進行投票