八八論壇 Forum88 首頁 八八論壇 Forum88
天南地北八一八,一舒己見安樂哂
[常用網址]

常見問題常見問題   搜尋搜尋   會員列表會員列表   會員群組會員群組   會員註冊會員註冊 
 個人資料個人資料   登入檢查您的私人訊息登入檢查您的私人訊息   登入登入 

深 圳 買 樓 濫 收 手 續 費
前往頁面 1, 2  下一頁

發表新主題   回覆主題    八八論壇 Forum88 首頁 -> 特別報告
上一篇主題 :: 下一篇主題  
發表人 內容
Carmen
榮譽管理員
榮譽管理員

發表發表於: 星期一 三月 06, 2006 9:51 am    文章主題: 深 圳 買 樓 濫 收 手 續 費 引言回覆

不 少 港 人 喜 歡 到 深 圳 置 業 , 但 卻 有 港 人 因 此 要 多 付 一 筆 由 三 千 至 四 千 元 ( 人 民 幣 . 下 同 ) 不 等 的 「 茶 錢 」 。 近 月 深 圳 連 續 發 生 港 人 買 樓 , 被 要 求 支 付 手 續 費 事 件 。 此 乃 違 法 行 為 , 港 人 北 上 買 樓 時 要 加 倍 留 意 。

國 家 建 設 部 在 二 ○ ○ 一 年 三 月 十 四 日 發 布 的 《 商 品 房 銷 售 管 理 辦 法 》 中 已 規 定 , 受 託 房 地 產 中 介 服 務 機 構 , 在 代 理 銷 售 商 品 房 時 , 不 得 收 取 佣 金 以 外 的 其 他 費 用 。 廣 東 省 一 名 律 師 指 出 , 買 樓 人 士 如 果 遇 到 收 費 問 題 , 可 向 深 圳 市 工 商 局 、 物 價 局 或 行 業 協 會 尋 求 協 助 。 深 圳 市 房 地 產 協 會 ( 房 協 ) 行 業 服 務 部 部 長 張 媛 指 出 , 發 展 商 委 託 代 理 公 司 賣 樓 時 已 支 付 了 佣 金 , 買 樓 人 士 若 被 要 求 支 付 其 他 費 用 , 可 攜 帶 相 關 資 料 到 房 協 投 訴 。 如 查 明 是 違 法 收 費 , 房 協 會 在 雙 方 之 間 進 行 協 調 , 如 協 調 失 敗 , 會 建 議 買 樓 者 向 法 院 起 訴 代 理 公 司 。

美 聯 物 業 早 前 一 項 調 查 指 出 , 去 年 投 資 深 圳 房 地 產 的 港 人 , 所 購 物 業 價 值 由 一 百 萬 元 至 三 百 萬 元 不 等 , 逾 六 成 有 百 分 之 六 至 一 成 回 報 率 。 港 人 張 先 生 和 幾 位 友 人 , 近 日 亦 準 備 在 龍 崗 置 業 , 不 料 在 買 樓 時 卻 被 要 求 付 手 續 費 , 銷 售 員 解 釋 這 是 「 行 規 」 , 港 澳 台 人 士 在 深 圳 買 樓 都 要 支 付 , 因 為 他 們 對 港 人 的 服 務 特 別 周 到 。 張 先 生 和 友 人 見 金 額 不 多 , 即 場 繳 了 款 , 但 後 來 感 覺 不 對 勁 , 遂 向 內 地 報 章 投 訴 。 內 地 一 名 地 產 代 理 陳 先 生 對 本 報 記 者 稱 , 過 去 廣 東 的 地 產 代 理 普 遍 會 向 港 人 徵 收 手 續 費 , 原 因 是 那 的 樓 價 比 北 京 和 上 海 低 , 可 賺 的 佣 金 可 能 僅 一 二 千 元 , 於 是 額 外 多 收 一 筆 手 續 費 幫 補 一 下 。 但 愈 來 愈 多 港 人 對 此 有 微 言 , 近 年 不 少 深 圳 地 產 代 理 已 取 消 收 手 續 費 。 一 些 大 型 物 業 顧 問 公 司 , 如 深 圳 的 中 原 物 業 顧 問 , 前 年 底 已 規 定 不 能 收 手 續 費 , 違 規 者 將 被 炒 。 不 過 , 部 份 業 者 仍 然 照 收 不 誤 。

被 張 先 生 投 訴 的 布 吉 樓 盤 代 理 公 司 負 責 人 解 釋 , 公 司 規 定 不 會 向 港 人 額 外 收 取 手 續 費 , 只 有 向 港 人 提 供 諮 詢 、 代 辦 事 務 才 會 收 取 , 並 聲 言 是 銷 售 人 員 與 客 戶 在 溝 通 過 程 中 有 誤 解 。 但 何 謂 諮 詢 服 務 , 則 很 難 清 楚 界 定 。 有 地 產 顧 問 指 出 , 代 理 向 客 人 收 取 手 續 費 , 也 必 須 有 合 法 書 面 約 定 , 代 理 商 隨 手 在 合 約 上 寫 上 「 手 續 費 三 千 港 元 」 , 是 不 具 法 律 效 力 的 , 客 人 可 循 法 律 途 徑 追 討 索 回 。

《 南 方 都 市 報 》 / 本 報 記 者
回頂端
檢視會員個人資料 發送私人訊息
Carmen
榮譽管理員
榮譽管理員

發表發表於: 星期一 三月 06, 2006 10:06 am    文章主題: 引言回覆

另外, 在深圳, 珠海, 中山, 東莞, 廣州等地方向建築商或發展商購買物業,
就算您不是地產代理, 只要您是介紹人,就會有等同樓價 1% 之回贈予介紹人,
回贈方式包括現金, 船票, 火車票, 如該介紹人亦在同一屋苑已置業
則減免介紹人之管理月費若干個月, 會所餐廳代用卷不等,
視乎此介紹人與發展商之協議,
但若非經介紹人而是自行 walk in 購買物業者則反而沒有此優惠.
以上資料是一個資深大陸發展商私底下透露,
所以我老細在珠海就介紹左十幾個朋友購買該屋苑,
當然, 他是將回贈全數交回給他的老友,
街外錢唔好蝕底嗎!!!
唔係咩呀
回頂端
香港人
星級管理員
星級管理員

發表發表於: 星期二 三月 07, 2006 10:05 pm    文章主題: 引言回覆

Carmen 寫到:
另外, 在深圳, 珠海, 中山, 東莞, 廣州等地方向建築商或發展商購買物業,
就算您不是地產代理, 只要您是介紹人,就會有等同樓價 1% 之回贈予介紹人,
回贈方式包括現金, 船票, 火車票, 如該介紹人亦在同一屋苑已置業
但若非經介紹人而是自行 walk in 購買物業者則反而沒有此優惠.
街外錢唔好蝕底嗎!!!
唔係咩呀

乜佢老友唔係妳咩 ?
Carmen
榮譽管理員
榮譽管理員

發表發表於: 星期二 三月 07, 2006 10:48 pm    文章主題: 引言回覆

香港人 寫到:
Carmen 寫到:
街外錢唔好蝕底嗎!!!
唔係咩呀

乜佢老友唔係妳咩 ?

咁就出手低左啲啦 唔係咩呀
回頂端
香港人
星級管理員
星級管理員

發表發表於: 星期二 三月 07, 2006 11:08 pm    文章主題: 引言回覆

Carmen 寫到:
香港人 寫到:
Carmen 寫到:
街外錢唔好蝕底嗎!!!
唔係咩呀

乜佢老友唔係妳咩 ?

Carmen
榮譽管理員
榮譽管理員

發表發表於: 星期二 三月 07, 2006 11:09 pm    文章主題: 引言回覆

香港人 寫到:
Carmen 寫到:
香港人 寫到:
Carmen 寫到:
街外錢唔好蝕底嗎!!!
唔係咩呀

乜佢老友唔係妳咩 ?

眼仔睩睩
回頂端
Carmen
榮譽管理員
榮譽管理員

發表發表於: 星期二 三月 07, 2006 11:16 pm    文章主題: 引言回覆

不過而家想介紹人買都唔得啦,
我上星期經過黃埔售樓處,
見到我地個 sales,
佢話新開賣果期都已全部售罄啦,
想做介紹人拆番個佣都無啦
全個黃埔在珠海啲樓已清
不過, 又係好得人鍾意嘅,
好似我地咁幾個月至返去一次
但係都好放心
因為管理質數好好
完全沿用香港果套管理方式
所以管理費貴啲都值嘅
頂呱呱
回頂端
香港人
星級管理員
星級管理員

發表發表於: 星期三 三月 08, 2006 12:00 am    文章主題: 引言回覆

Carmen 寫到:
不過而家想介紹人買都唔得啦,
我上星期經過黃埔售樓處,
見到我地個 sales,
佢話新開賣果期都已全部售罄啦,
想做介紹人拆番個佣都無啦
全個黃埔在珠海啲樓已清
不過, 又係好得人鍾意嘅,
好似我地咁幾個月至返去一次
但係都好放心
因為管理質數好好
完全沿用香港果套管理方式
所以管理費貴啲都值嘅
頂呱呱

值得, 值得.
chimacookie
星級管理員
星級管理員

發表發表於: 星期三 三月 08, 2006 12:25 pm    文章主題: 引言回覆

國內嘅大型屋苑集中管理, 有質數保証, 起碼好過以前果啲, 過咗一段時間返去, 淨係得番間細咗好多嘅空屋吖 露齒而笑 露齒而笑
回頂端
Carmen
榮譽管理員
榮譽管理員

發表發表於: 星期三 三月 08, 2006 1:27 pm    文章主題: 引言回覆

chimacookie 寫到:
國內嘅大型屋苑集中管理, 有質數保証, 起碼好過以前果啲, 過咗一段時間返去, 淨係得番間細咗好多嘅空屋吖 露齒而笑 露齒而笑

露齒而笑 露齒而笑

和黃在珠海呢個屋苑又真係抵讚, 因我老細當時裝修全部都係我同佢跟架
住左成年之後, 有次事頭婆話廚櫃下有少少漏水, 咁叫我又上去幫佢跟番
我有理無理就叫管理處嚟咋型, 問佢地點解啲廚櫃咁化學
佢地話應該唔關佢地事, 因我地改裝左 open kitchen, 有移動過啲原裝裝修
我話乜都唔知, 我老細叫我上嚟搵管理處就得啦
我話如果攪唔掂, 落返香港實被人炒魷魚, 喊哂口咁
個職員仔即刻請示個經理, 個經理又立即到嚟睇
就話原則上唔係佢地責任, 但都唔緊要啦, 橫豎佢地都有工人,
咁就即刻叫啲工仔過來開工, 做左兩日
拆哂全部廚櫃, 換過哂啲水龍頭下面果啲xxxxx
所以呢就真係抵讚, 識得變通, 盡量唔得失業主
佢地原來管理堦層全部都落香港和黃名下之屋苑學習同實習
重有一樣, 啲 secure 全部都挑選過, 差不多全部都是北方人,
高大, 年輕, 靚仔 !!!
頂呱呱
回頂端
從之前的文章開始顯示:   
發表新主題   回覆主題    八八論壇 Forum88 首頁 -> 特別報告 所有的時間均為 台北時間 (GMT + 8 小時)
前往頁面 1, 2  下一頁
1頁(共2頁)

前往:  
無法 在這個版面發表文章
無法 在這個版面回覆文章
無法 在這個版面編輯文章
無法 在這個版面刪除文章
無法 在這個版面進行投票