八八論壇 Forum88 首頁 八八論壇 Forum88
天南地北八一八,一舒己見安樂哂
[常用網址]

常見問題常見問題   搜尋搜尋   會員列表會員列表   會員群組會員群組   會員註冊會員註冊 
 個人資料個人資料   登入檢查您的私人訊息登入檢查您的私人訊息   登入登入 

[ 藥膳食療 ]
前往頁面 上一頁  1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 9, 10, 11  下一頁

發表新主題   回覆主題    八八論壇 Forum88 首頁 -> 中華醫藥資料庫
上一篇主題 :: 下一篇主題  
發表人 內容
肥佬
榮譽管理員
榮譽管理員

發表發表於: 星期五 四月 01, 2005 6:57 pm    文章主題: 引言回覆

三如嘴 寫到:
fat姐
我已經在點點綠買左一包$24,不過我諗會當午餐食.下星期開始.
我都試過白米溝紅米,糙米煮,都o.k.但我家相公和公子就抗議啦.
唔該晒.

抗議係正常! 唔抗議就係反常! 極度激動的
回頂端
檢視會員個人資料 發送私人訊息 發送電子郵件
fatwoman
星級管理員
星級管理員

發表發表於: 星期五 四月 01, 2005 7:36 pm    文章主題: 引言回覆

三如嘴 寫到:
fat姐
我已經在點點綠買左一包$24,不過我諗會當午餐食.下星期開始.
我都試過白米溝紅米,糙米煮,都o.k.但我家相公和公子就抗議啦.
唔該晒.

唉 我個個白頭佬又係咁 , 比d有營養兼有益既米佢食 佢都唔知好歹, 又話鞋 , 又話硬, 真係難服待呀 ! 我唔理佢要繼續煮比佢食 , 因為係對佢有益架嗎 ! 妳地話啱唔啱!
榮譽管理員
榮譽管理員

發表發表於: 星期五 四月 01, 2005 7:43 pm    文章主題: 引言回覆

fatwoman 寫到:
三如嘴 寫到:
fat姐
唔該晒.

唉 我個個白頭佬又係咁 , 比d有營養兼有益既米佢食 佢都唔知好歹, 又話鞋 , 又話硬, 真係難服待呀 ! 我唔理佢要繼續煮比佢食 , 因為係對佢有益架嗎 ! 妳地話畯!

fat姐,
梗係唔係啦!好易弄巧成拙架,咁做,好傷牙同傷胃架!小心!! 
回頂端
三如嘴
金章會員
金章會員

發表發表於: 星期日 四月 03, 2005 9:55 pm    文章主題: 引言回覆

三如嘴 寫到:
fat姐
唔該晒.

唉 我個個白頭佬又係咁 , 比d有營養兼有益既米佢食 佢都唔知好歹, 又話鞋 , 又話硬, 真係難服待呀 ! 我唔理佢要繼續煮比佢食 , 因為係對佢有益架嗎 ! 妳地話啱唔!

當然啱啦!不過我會浸完d米,先煮好再加入白米內煮,就比較易入口,但是都係我自己食. 微笑
小花
星級管理員
星級管理員

發表發表於: 星期日 四月 03, 2005 10:46 pm    文章主題: 引言回覆

三如嘴 寫到:
三如嘴 寫到:
fat姐
唔該晒.

唉 我個個白頭佬又係咁 , 比d有營養兼有益既米佢食 佢都唔知好歹, 又話鞋 , 又話硬, 真係難服待呀 ! 我唔理佢要繼續煮比佢食 , 因為係對佢有益架嗎 ! 妳地話啱唔!

當然啱啦!不過我會浸完d米,先煮好再加入白米內煮,就比較易入口,但是都係我自己食. 微笑

我有少少意見, 其實不論煮紅米飯..白米飯或十穀米飯, 當煮好後(即電飯煲已跳制), 最好焗約15分鐘才食, 咁d飯就會好軟滑...唔會難入口的.
回頂端
檢視會員個人資料 發送私人訊息
小花
星級管理員
星級管理員

發表發表於: 星期日 四月 03, 2005 10:49 pm    文章主題: 引言回覆

中藥配製 " 精神爽利粉 "
粉劑內含清肝熱明眼目的霍山石斛, 清熱提氣的花旗參, 活血及去膽固醇的丹參與田七, 寧神安睡的熟棗仁和固腎保健的女貞子, 份量比例大概是:
石斛---->二錢
花旗參--->一錢
丹參---->二錢
田七---->二錢
熟棗仁--->一錢
女貞子--->一錢
份量可倍數加減, 以方便購買及磨粉.

將以上各物混合在購買時交藥店代磨成粉, 每日上午用一茶匙調水服食, 如加蜜糖, 味道更好, 除孕婦和月事中的婦女, 一般人服之應無妨, 但先請教醫生最為安全.

此粉劑對高血壓...高膽固醇均有莫大脾益的...大家不妨試試啦....
回頂端
檢視會員個人資料 發送私人訊息
fatwoman
星級管理員
星級管理員

發表發表於: 星期日 四月 03, 2005 11:46 pm    文章主題: 引言回覆

小花 寫到:
中藥配製 " 精神爽利粉 "
粉劑內含清肝熱明眼目的霍山石斛, 清熱提氣的花旗參, 活血及去膽固醇的丹參與田七, 寧神安睡的熟棗仁和固腎保健的女貞子, 份量比例大概是:
石斛---->二錢
花旗參--->一錢
丹參---->二錢
田七---->二錢
熟棗仁--->一錢
女貞子--->一錢
份量可倍數加減, 以方便購買及磨粉.

將以上各物混合在購買時交藥店代磨成粉, 每日上午用一茶匙調水服食, 如加蜜糖, 味道更好, 除孕婦和月事中的婦女, 一般人服之應無妨, 但先請教醫生最為安全.

此粉劑對高血壓...高膽固醇均有莫大脾益的...大家不妨試試啦....

小花妹
我個女有d暗瘡飲唔飲得呀 ?
榮譽管理員
榮譽管理員

發表發表於: 星期一 四月 04, 2005 8:45 am    文章主題: 引言回覆

三如嘴 寫到:
fat姐
黃色的小米?即係糙米.
如果小麥等在樟城超市有買,亦即在香港超市可以買到.
多謝! 拍手

蘭花帶子糙米飯

●材料
 急凍帶子4O、西蘭花4O、粟米粒2湯匙、糙米1杯半仔、紫蘇葉1棵。

●帶子調味
 鹽1/2茶匙、生粉1/2茶匙、蛋白1茶匙、古月粉及麻油少許。

●飯調味
 鹽3/4茶匙、上湯1湯匙。

●製法
(1)帶子解凍後,洗淨,抹乾,切粒,加入調味醃片刻,泡嫩油;西蘭花切小棵,用油鹽水烚熟;

(2)粟米粒出水,待用;糙米加水及紫蘇葉,煮成飯,取出待用;

(3)燒油1湯匙,放入糙米飯兜炒,加入調味、帶子、西蘭花及粟米粒,最後炒勻,盛出,即可享用。
回頂端
fatwoman
星級管理員
星級管理員

發表發表於: 星期一 四月 04, 2005 1:24 pm    文章主題: 引言回覆

肥佬 寫到:
三如嘴 寫到:
fat姐
黃色的小米?即係糙米.
多謝! 拍手

蘭花帶子糙米飯

●材料
 急凍帶子4O、西蘭花4O、粟米粒2湯匙、糙米1杯半仔、紫蘇葉1棵。

●帶子調味
 鹽1/2茶匙、生粉1/2茶匙、蛋白1茶匙、古月粉及麻油少許。

●飯調味

●製法
(1)帶子解凍後,洗淨,抹乾,切粒,加入調味醃片刻,泡嫩油;西蘭花切小棵,用油鹽水烚熟;

(2)粟米粒出水,待用;糙米加水及紫蘇葉,煮成飯,取出待用;

(3)燒油1湯匙,放入糙米飯兜炒,加入調味、帶子、西蘭花及粟米粒,最後炒勻,盛出,即可享用。

好 , 等我返樟仔後一於整比我個白頭佬食啦 ! 拍手 拍手 拍手
榮譽管理員
榮譽管理員

發表發表於: 星期一 四月 04, 2005 6:47 pm    文章主題: 引言回覆

肥佬 寫到:
三如嘴 寫到:
fat姐
黃色的小米?即係糙米.
多謝! 拍手

蘭花帶子糙米飯

●材料

●帶子調味

●飯調味

●製法

好 , 等我返樟仔後一於整比我個白頭佬食啦 ! 拍手 拍手 拍手

fat姐,
白頭佬多得我唔少, 遲d一定走過黎同我算帳 極度激動的
回頂端
從之前的文章開始顯示:   
發表新主題   回覆主題    八八論壇 Forum88 首頁 -> 中華醫藥資料庫 所有的時間均為 台北時間 (GMT + 8 小時)
前往頁面 上一頁  1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 9, 10, 11  下一頁
5頁(共11頁)

前往:  
無法 在這個版面發表文章
無法 在這個版面回覆文章
無法 在這個版面編輯文章
無法 在這個版面刪除文章
無法 在這個版面進行投票